Sorting by

×
MekatronikTeknoloji HaberTıp ve SağlıkVideobilim

ZİHİN KONTROLLÜ PROTEZ KOL ÜRETİLDİ

Chalmers Teknoloji  Üniversitesi, İsveç’ ten araştırmacılar dünyanın ilk zihin kontrollü , tümüyle implant edilebilen ilk robotik kolunu geliştirdi. Geliştirilen protez kol engellinin sinirlerini ve mevcut kaslarını kullanarak, öncekine göre daha fazla hissedilen bir kontrol sağlıyor. Gelecek yıl bu zamanlar gerçek hastalarda kolun denenmesi planlanıyor.

1960’ lardan beri bu tarz protez eklemler üzerinde çalışılsa da elektrik impulslarıyla  çalışan bu tarz kollarda şimdiye kadar fonksiyon ve kullanım zorluğu nedeniyle problem yaşanıyordu. Ayrıca bu protezlerin kullanım şekilleri nedeniyle oldukça konforsuz olduğu biliniyordu.

Konforu arttırmak ve kullanımı kolaylaştırmak için Chalmers’ li araştırmacılar osseointegrasyon adı verilen bir proses kullandı. Osseointegrasyon yönteminde yaşayan kemik yüzeyine yapay bir implant entegre ediliyor. Yöntem 1960’ lardan beri kulak, göz ve burun protezlerinde başarıyla kullanılıyor.

Titanyum implant hastanın iskelet sistemine eklenerek,  ampüte hastanın mevcut sinir ve kas sistemini kullanıyor.  Bu şekilde eklenen protez  cilde entegre etme yöntemine göre, sinyal stabilitesini önemli ölçüde arttırıyor.

Hastanın sinir sisteminden alınan elektrik sinyalleri , nöral arayüze aktarılarak oldukça  karışık algoritmalarla çözülerek kolun kontrolünü sağlıyor. Yani sistem sinyalleri motorları kontrol edecek şekilde algılaması için komut diline dönüştürüyor.

Yapay el oldukça becerikli. Her parmakta bulunan motorlar eş zamanlı olarak, tek tek özgürce hareket edebiliyor. Hastanın beyninden gelen sinyaller yapay eli hareket ettirerek, gerçek eklem gibi çalışmasını sağlıyor. Böylece hastanın sanki normal kolunu kullanıyormuş düşündüğünde kol aynen kendi koluymuş gibi hareket ediyor.

Böylece teknolojinin iyi amaçlarla kullanıldığında mucizeler yaratabileceğini bir kez daha görmüş olduk.

Kaynak: http://www.gizmag.com/thought-controlled-prosthetic-arm/25216/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu