Sorting by

×
Bilimsel GelişmeBiyolojiElektronikİlginç BilimKimyaMakaleler

Gülünüzü Şarj Etmek İster Misiniz ?

2015 Kasım ayında  bir araştırma grubu iletken polimer solüsyonun güllerin emdiğini göstermişti. İletken hidrojel sayesinde gülün kökü iletken tele dönüşmüştü.Ortada bulunan her bir elektrot ve kapı , tümüyle fonksiyonel transistör oluşturmuştu. Sonuçlar öncesinde Science Advances dergisinde yayınlandı.

Araştırma grubunun üyesi Yrd. Doç. Dr. Roger Gabrielsson, materyali özel olarak yeniden tasarladı. Bu materyal herhangi bir dış tesir olmadan gülün içinde polimerleşiyor. Öz sıvı ise gülün içinden akarak, uzun iletken lifler oluşturuyor, sadece kökte değil, dışa doğru yaprak ve taç yapraklara doğru uzanıyor.

Gülü tekrar tekrar, yüz keze kadar herhangi bir performans kaybı olmadan şarj edebiliyoruz. Enerji depolama açısından süper kondansatörlerle aynı seviyelere ulaştık. Bu bitki herhangi bir sistem optimizasyonu olmaksızın, iyon pompasına güç verebilir ya da farklı sensörleri çalıştırabilir,” diyor Organik elektronikler laboratuarından Yrd. Doç. Dr.Eleni Stavrinidou

Sonuçlar Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yayınlandı.

“Bu araştırma halen çok başlangıç aşamasında, gelecekte bize ne kazandıracağı halen soru işareti, “ diyor Eleni Stavrinidou.

Birtakım örnekler verecek olursak, otonom enerji sistemleri, bitkilerden enerji elde sensörler, anahtarlar(switch) ve de bitkilerden yakıt hücreleri yaratmak muhtemeldir.

“Birkaç yıl önce elektronik bitkiler(güç bitkileri) üretmenin mümkün olduğunu göstermiştik.Bu araştırmayla ise pratik uygulamaları olabileceğini gösteriyoruz. Böylece sadece enerji depolamanın olabilirliğini değil, aynı zamanda sistemleri muhteşem bir performans ile aktarabileceğimizi gösteriyoruz,” diyor Linköping Üniversitesi Organik Elektronikleri Şefi Prof. Magnus Berggren .

 

Bu araştırmadaki elektronik bitkiler Knut ve Alice Wallenberg Kurumu tarafından fonlanmaktadır.

 

Araştırma Referansı :

  1. Eleni Stavrinidou, Roger Gabrielsson, K Peter R Nilsson, Sandeep Kumar Singh, Juan Felipe Franco-Gonzalez, Anton V Volkov, Magnus P Jonsson, Andrea Grimoldi, Mathias Elgland, Igor V Zozoulenko, Daniel T Simon and Magnus Berggren. In vivo polymerization and manufacturing of wires and supercapacitors in plantsPNAS, 2017 DOI: 1073/pnas.1616456114

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Geri bildirim: Gülünüzü Şarj Etmek İster Misiniz ? - Herşeyolog
  2. Geri bildirim: Gülünüzü Şarj Etmek İster Misiniz ? - HaberdeBugun.Net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu