Sorting by

×
MühendislikTeknoloji HaberUzay-ZamanVideobilim

NASA, Uzayda 3D Baskı Yapacak Şirketle Anlaşma Yaptı

NASA, Kaliforniya tabanlı Made in Space şirketiyle 73,7 milyon dolarlık bir anlaşma yaparak, yörüngede uydu parçalarını 3D basacak bir uzay aracı üzerinde anlaştı.  Böylece Archinaut One adı verilen test aracının amacı uzayda ve derin uzay görevlerinde üretim yapmak.

Uzay yolculuklarının en büyük dar boğazı uzaya gönderilen araçların ağırlık sınırlaması olmasıdır. Bu nedenle mühendislerin uzaya gönderdikleri araçlar çok daha küçük ve hafif makinelerdir.

Uzayda 3D baskı yapmanın bir çok avantajı olabilir. Talebe göre yedek parça veya güncelleme yapılabilmesi, yani tümüyle yeni bir roket fırlatmak yerine sadece yeterli hammaddelerle parçaların üretilmesi büyük bir avantaj sağlayabilir. 3D baskı uydusu daha düşük maliyetle esneklik sağlayarak, gerekli parçayı basar ve uzay gemilerini tamamlayabilir.

NASA Made in Space firmasıyla özel bir kontrat imzalayarak ikinci fazda bir ortaklık başlatıyor. Bu ortaklık boyunca NASA kaynaklarını Made in Space için açacak ve firma da faturanın en azından % 25’ini ödeyecek.

Achinaut One tamamlandığında veya 2022’den sonra Yeni Zelanda’dadan Rocket Lab Electron’un üstünde fırlatılacak. Düşük yörüngeye kurulan bu iki ışınlı 3D yazıcı iki tarafa doğru açılan 10m’lik güneş panelleriyle desteklenecek. Bu paneller aynı boyuttaki güneş panellerinden 5 kat daha fazla güç üretebiliyor.

NASA 3D baskı teknolojisinin olgunlaşmasıyla iletişim antenlerini, büyük uzay teleskoplarını ve Astronotların Ay’a dönerek Mars’a gidebilecek sıçrama istasyonlarını yapabileceğini öngörüyor.

“Uzayda robotik üretim ve montaj faaliyetleri şüphesiz oyun bozan teknolojiler olarak, gelecek uzay keşifleri için temel kabiliyetlerden olacaktır. Bu dönüştürücü teknolojinin geliştirilmesinde liderliği almak, ABD’nın uzay keşfinde liderliğini sürdürmesinde ve astronotları Ay’a ve sonra Mars’a göndermede ileri taşıyacaktır. “ diyor NASA Teknoloji Misyonu Direktörlüğü Yönetimi’nden Jim Reuter.

Uzayda 3 boyutlu  basılacak araçlar ve malzemeler gerçekten uzay yolculuklarını hızlandırıp, kolaylaştırabilir. Son yıllarda çok konuşulan Uzay madenciliği ile de maden gemilerinin gerekli madenleri karşılayarak 3D yazıcılarda kullanması akla gelen fikirlerden biridir.

Animasyonda Archinaut One sistemini aksiyon halinde görebilirsiniz.

Kaynak: NASA

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu