Sorting by

×
Astronomiİlginç BilimMakalelerÜtopyaUzay-Zaman

Dünya Büyüklüğünde Elmas Beyaz Cüce Bulundu

elmas yıldız

Bilim adamları uzayda Dünya büyüklüğünde elmastan oluşan bir beyaz cüce yıldız buldular. Bu eski yıldızın çok soğuk olmasından dolayı karbonun kristalleştiği bilidiriliyor. Wisconsin-Milwauke Üniversitesi’nden Prof. David Kaplan;”Bu gerçekten kayda değer bir cisim. Bu gibi şeyler uzayda fazlasıyla olmalı fakat çok sönük olduklarından tespit etmek çok zor,” diyor David Kaplan.

Kaplan ve meslektaşları Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi’ndeki Green Bank Teleskopu’nu kullanarak bu kıymetli yıldızı buldular. Çoğunlukla karbon ve oksijenden oluşan beyaz cüceler, yavaşçana soğuyarak milyarlarca yıl içinde sönüyor. Yeni keşfedilen nesnenin Samanyolu ile aynı yaşta ,yani 11 milyar yaşında olduğu hesaplandı.

Pulsarlar çok hızlı dönen nötron yıldızlarıdır, süper yoğun olan dev yıldızlar sonunda patlayarak süpernova oluşturur. Nötron yıldızlarını dönüşü sanki deniz fenerinden yayılan radyo dalgaları gibi , kutuplarından güçlü manyetik bir alan yayarak uzaya doğru sızar. Eğer bu ışınımlar Dünya’ya gelirse, radyo teleskopları radyo dalgalarını yakalar.

Pulsar birlikteliğindeki bu beyaz cüce,  PSR J2222-0137 olarak adlandırıldı. Bu sistem ilk kez tespit edildi. Bu beyaz cüce Jason Boyles, Green Bank Teleskopu’nu kullanan yüksek lisans öğrencisi tarafından bulundu.

Başlarda pusların saniyede 30 kez dönerek ,ona eşlik eden bir yıldız tarafından çekimsel olarak sarıldığı gözlendi. Sonrasında bunun bir nötron yıldızı ya  da soğumuş bir beyaz cüce olabileceği düşünüldü. Yörüngeleri 2.45 gün olarak hesaplandı.

Sonrasında Adam Deller tarafından ASTRON ile yapılan gözlemler sayesinde  pulsarın kova takım yıldızında (Aquarius) dünyadan 900 ışık yılı uzakta olduğu tespit edildi. Bu bilgi sayesinde atımların Dünya’ya gelme modeline ulaşıldı.

Bir sonraki adımda ise Einstein’ın rölativite teorisi kullanılarak çekimsel birlikteliği uzayı nasıl bükerek, pulsarın radyo sinyallerinde gecikmeye neden olduğu bulundu. Pulsa güneşten 1,2 kez daha büyük ve eşlik edenin kütlesi ise 1.05 kat daha fazla. Bu sayede pulsarın eşlikçisinin ikinci bir nötron yıldızı olamayacağı ve yörüngelerin ikinci süper nova için çok düzensiz olduğu belirlendi. Sonrasında astronomlar bu beyaz cüceyi optik ve kızılötesi ışıkla Şili’deki Keck teleskopuyla tespit etti. Sonrasında yapılan tespitler bu beyaz cücenin diğer bilinen beyaz cücelerden 100 kat, nötron yıldızının ise 10 kat daha soluk olduğu gözlendi.

Beyaz cücenin 2700 santigrad derece yani güneşimizin merkezinden 5000 kat daha soğuk olduğu belirtiliyor. Astronomlar bu kadar soğuk ve çökmüş bir yıldızın büyük kısmını kristalleşmiş karbondan oluştuğunu ama bunun elmas olmadığını düşünüyorlar.

Kaynak : ScienceDaily

 

Araştırma Referansı:

  1. David L. Kaplan, Jason Boyles, Bart H. Dunlap, Shriharsh P. Tendulkar, Adam T. Deller, Scott M. Ransom, Maura A. McLaughlin, Duncan R. Lorimer, Ingrid H. Stairs. A 1.05 M Companion to PSR J2222–0137: The Coolest Known White Dwarf? The Astrophysical Journal, 2014; 789 (2): 119 DOI: 10.1088/0004-637X/789/2/119

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu