Sorting by

×
BilgisayarBilimDeneyselMakalelerTeknolojiYapay Zeka

Gelecekte Trafik Işıklarına Dördüncü Bir Renk Eklenebilir

Yakın bir gelecekte otonom araçlar yollar yaygınlaştığında, trafiği düzenlemek için trafik ışıklarında 4. renge ihtiyaç olabilir. North Carolina State Üniversitesi’nden araştırmacılar, otonom araçların  diğer sürücülere işaret vermesi aracılığıyla üç ışığa eklenerek beyaz ışık eklenmesiyle kavşaklarda akıllı trafik akışının sağlanabileceğini düşünüyor.

Arabalar ve kamyonlar kendi kendine giderken kablosuz olarak kendi aralarında anlaştıklarından, beyaz ışığa bakmaya ihtiyacı gerek yoktur. Fakat bu beyaz ışık yardımıyla insan sürücülere ve yolculara otonom araçları takip etmesi için işaret verilebilir.

“Basitçe kırmızı ışık dur, yeşil ışık geç anlamına gelir. Beyaz ışıklar ise insan sürücülere öndeki aracı izle anlamına gelecektir. Bu konseptte kavşaklarda otonom araçların bilgisayar gücünü kullanıyoruz ve buna “beyaz geçiş” adını veriyoruz”, diyor inşaat mühendisi  Ali Hajbabaie.

Sistem işte şöyle işliyor: Otonom araçlar belirli bir mesafe içinde birbirleriyle ve kavşaklardaki trafik ışıklarıyla iletişim halinde olacak. Bu, trafik akışını daha verimli ve akıllı bir şekilde koordine etmelerini sağlıyor. Örneğin, üzerinde daha fazla araç bulunan birleşen yollara öncelik vererek ve optimum hızlar konusunda tavsiyelerde bulunacak.

Karışımdaki herhangi bir insan sürücüye, beyaz ışık aracılığıyla önlerindeki aracın liderliğini takip etmeleri bildirilecektir: durursa dur, devam ederse devam et diyecek. Bir kavşaktaki otonom araç(OA) sayısı belirli bir eşiğin altına düştüğünde, trafik ışıkları normal kırmızı, sarı ve yeşil seçeneğine geri döner.

Simüle edilmiş modellerde, OA’ların trafik akışını kendi başlarına ve hatta beyaz geçiş tanıtıldığında daha da iyileştirdiği gösterdi ki böylece yakıt tasarrufu sağlanıyor. Bir kavşaktaki OA’ların yüzdesi ne kadar yüksek olursa, olası toplam gecikme azalmaları açısından yaklaşık yüzde 40 ila 99’luk iyileştirmelerle trafik o kadar hızlı hareket eder.

Hajbabaie, “Trafik akışı kontrolünün bir kısmının otonom araçlara verilmesi, mobil kontrol paradigması adı verilen nispeten yeni bir fikir. Otonom araçları içeren herhangi bir senaryoda trafiği koordine etmek için kullanılabilir.”

“Ancak kavşaklara beyaz ışık konseptini dahil etmenin önemli olduğunu düşünüyoruz çünkü bu, insan sürücülere neler olup bittiğini anlatıyor, böylece kavşağa yaklaştıklarında ne yapmaları gerektiğini biliyorlar.”

Araştırmacılar, bir kavşaktaki otonom araç sayısı yüzde 30’un üzerine çıktığında, iyileştirmelerin daha önemli hale geldiğini belirtiyor. AV’lerin yüzde 70’inin trafikte olduğu kavşak, çoğunlukla tam otomatik beyaz geçiş modu olarak çalışabilir.

Her zaman iyileştirmeler yapılsa da, henüz böyle bir prosesi uygulayacak teknolojiye sahip değiliz . Bu çalışma, aynı araştırmacılar tarafından 2020’de trafik akışının kavşağa bağlı merkezi bir bilgisayar tarafından kontrol edildiği önceki bir araştırmaya dayanıyor – burada gerekli bilgi işlem sürücüsüz arabaların kendileri tarafından yönetilebilir.

Her yol kavşağının iyileştirilmesi elbette zaman ve paraya mal olacaktır ancak araştırmacılar beyaz geçiş fikrinin belli yönlerinin nispeten kolayca uygulanabileceğini düşünüyor. Özel alanlarda test sürüşleri bir sonraki adım olabilir.

Hajbabaie, “Limanlar, trafik akışının özellikle önemli olduğu yüksek hacimli ticari araç trafiği görüyor.Ticari araçların otonom araç benimseme oranları daha yüksek gibi görünüyor, bu nedenle bu ortamda liman trafiğine ve ticari ulaşıma fayda sağlayabilecek bir pilot proje uygulama fırsatı olabilir.”

Araştırma IEEE Transactions on Intelligent Transportation Systems dergisinde yayınlandı .

Kaynak
ScienceAlert
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu