Sorting by

×
BiyolojiDeneyselDoğa ve Çevreİlginç BilimÜtopyaUzay-ZamanVideobilim

Deney Başarılı: Mars’ta Patates Yetiştirebiliriz

Tehlikeli derecede radyasyon, ince bir atmosfer , dondurucu soğuk hava işte bunlar Mars’ta ilk adım atacak insanın yaşayacağı şeyler. Peki bu kadar zor bir iklimde ne yetiştirebiliriz ? İşte bunu çözmek için bilim insanları , Mars iklimini Dünya’da yaratarak patates yetiştirmeye çalıştılar. Alınan ilk sonuçlar ise oldukça olumlu. Uluslar arası Patates Merkezi(International Potato Center – CIP) ve NASA işbirliği ile yapılan çalışma Şubat’ta gerçekleştirildi. Güney Peru’daki Pampas de La Joya Çölü’nden alınan toprak, Mars’taki toprak gibi kuru ve benzer özellikler taşıdığından bu ilginç testte kullanıldı.

Patateslerin Mars’ta nasıl yetiştirilebileceğini anlamak için yapılan testlerde Dünya’da bu olağandışı ortamların da nasıl yaratılabileceği öğrenilmek istendi. Bu çalışmaların pozitif getirileri gıda güvenliği ve iklim değişikliği nedeniyle dünyada giderek artan açlık problemi olabilir. Bu nedenle ekip Mars ortamını simüle etmek için hava geçirmek bir CubeSat mikro uydusu kullandı.Mikrouydu kullanmanı bir nedeni deney için kolaylık sağlaması açısından hazırda olan bir ortam sağlamaktı. Gezegenin güneş radyasyonunu taklit etmek için LED lambalar ve gece gündüz sıcaklık farkı için kontroller yerleştirdi. Ayrıca hava basıncı, oksijen ve karbondioksit seviyelerini regüle ettiler.



Ekstrem Koşullar Test Edildi

“ Eğer mahsuller bu ekstrem koşulları tolere edebilirse, Mars’da yaşamak için iyi bir şansları olabilir. Birkaç deney yaparak Mars’a en uygun patates çeşidini araştırdık. Bir patatesi yetişebilmesi için minimum koşulları öğrenmeliydik,” diyor araştırmacı Julio Valdivia-Silva.

1 yıldan fazla süren araştırma CIP’den alınan patateslerin CubeSat içindeki çöl toprağında tutunarak büyüyebildiğini gösterdi. Patates türlerinden biri yüksek oranda tuzlu toprakta yetişebilecek şekilde geliştirilmişti.Bu patates türü Bangladeş sahil bölgeleri gibi yüksek tuzlu topraklar ve alt tropikal alt alanlar için geliştirilmişti.

16 Şubat 2017 ile 5 Mart 2017 arasında patatesin filizlendiğini görebilirsiniz. Abiyotik strese dayanabilecek patates türüne sahip olmamız hoş bir sürpriz olsa gerek. İlk fazın geçilmesi aslında büyük gelişme.  Mars’da menü yavaş yavaş belli olmaya başladı , patates cipsi hazır şimdiden …

Hızlandırılmış videoda patatesi nasıl çıktığını görebilirsiniz.

Kaynak : http://newatlas.com/mars-potato-study-promising/48337/?li_source=LI&li_medium=default-widget#gallery

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Geri bildirim: Deney Başarılı: Mars’da Patates Yetiştirilebiliriz - Herşeyolog
  2. Güzel gelişme, zaten NASA Mars’ın atmosferini güneşin zararlı ışınlarından arındırmak için, güneşin ışığını geri yansıtacak bir sistem kurmayı bile planlıyor, yani MARS’a yolculuk ve orada yaşam olanağı sağlamak hiç de beklediğimiz kadar uzak değil.

  3. Güzel gelişme, zaten NASA Mars’ın atmosferini güneşin zararlı ışınlarından arındırmak için, güneşin ışığını geri yansıtacak bir sistem kurmayı bile planlıyor, yani MARS’a yolculuk ve orada yaşam olanağı sağlamak hiç de beklediğimiz kadar uzak değil.

  4. Güzel gelişme, zaten NASA Mars’ın atmosferini güneşin zararlı ışınlarından arındırmak için, güneşin ışığını geri yansıtacak bir sistem kurmayı bile planlıyor, yani MARS’a yolculuk ve orada yaşam olanağı sağlamak hiç de beklediğimiz kadar uzak değil ama kola götürmeyelim, o atmosfer de ne yapacağı belli olmaz:)

  5. Maalesef yorum yazıp göndere basınca “hata kodu” veriyor ama bir süre sonra ard arda mesajlar yayımlanmaya başlıyor!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu