Güneş panellerinin tasarımındaki en büyük sıkıntılardan biri de sürekli yer değiştiren güneşe ayak uydurabilmektedir. Mevcut düz güneş panelleri bunun için çok da uygun değildir. Bazı güneş tarlalarında güneşe dönebilen motorlu paneller bulunsa da , bunları maliyetle buluşturmak zorlaşabilir. Fakat Michigan Üniversitesi’nden bilim insanları geleneksel japon kağıt kesme sanatı kirigamiyi temel alarak, daha basit ve ucuz bir alternatif geliştirdiler.
Michigan Üniversitesi’nden mühendisler, kağıt sanatçısı Matthew Shlian’a danışarak, kirigami deseniyle özel bir panel tasarımı geliştirdiler. Kapton plastik levhasından özel bir güneş pili geliştirdiler. Doktora öğrencisi Aaron Lamoureux ve Yrd. Doç. Dr. Max Shtein esneyip tekrar eski haline gelebilen esnek bir güneş pili geliştirdiler. Düz fotovoltaik panel camının altına iliştirilen şeritler sıkıştırıldığında farklı açılardaki güneş ışığını absorblayabilecek aynı bir akordeon gibi şekil alıyor.
Arizona’da yazın yapılan deneylerde, kirigami güneş panelinin normal panellerden % 36’ya kadar daha fazla güç üretebilir. Motorize güneş izleme sistemleri ise % 40 gibi az bir farkla daha iyi güneş absorblayabiliyor. Araştırmacılar bu sistemin büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve güneş pillerindeki maliyeti düşürebileceğini belirtiyor.
Nature Communications’da yayınlanan araştırma yeni nesil güneş pilleri için emsal teşkil ediyor. Pilin nasıl büküldüğünü videoda görebilirsiniz.
Kaynak : Gizmag
Bir Yorum