Sorting by

×
Bilgisayarİlginç BilimMühendislikTeknoloji HaberTıp ve SağlıkYapay Zeka

Elon Musk Neuralink’in Domuz Deneklerde Çalışmasını Gösterdi

Elon Musk, 28 Ağustos’ta Neuralink’in beyin-bilgisayar arayüzünün nasıl çalıştığını, implant edilen domuzlardaki beyin sinyallerinin demonstrasyonuyla gösterdi. Bu yeni cihaz, geçtiğimiz yıl Neuralink’in tanıttığı cihaza göre çok daha küçük ve modüler gözüküyor. Tabi yine bu cihazdan çıkan mikro elektrotların beyne bağlanması için cerrahi bir operasyon gerekiyor. İşte Elon Musk, bu cerrahi operasyonun özel bir ameliyat robotuyla 1 saatten kısa sürede yapabildiğini anlattı.

Daha önceki prototip beynin içinden birkaç elektrotla,  kulağın arkasındaki bir indüksiyon sistemine bağlanırken, yeni sistem tümüyle bir bozuk para büyüklüğünde ve yine beyinde özel bir delik açılarak yerleştiriliyor. Elon Musk robotun lazer taramayla beyindeki damarlara dokunmadan implantı yerleştirebileceğini söylüyor. Gösterilen videolarda da böyle bir implantın nasıl yerleştirildiği gösterildi. Gerçekten implanttan gelen kıldan ince elektrotlar, mükemmel bir biçimde beyne bağlanıyor.

Bozuk para büyüklüğündeki cihazın bir tarafından inanılmaz ince elektrot telleri çıkarak beyin yüzeyinin birkaç mm üstüne takılıyor. Sonra bu incecik tellerle nöron ateşlemesi tespit edilebiliyor ve nöron ateşlemesi için elektrik sinyallerini yayıyor. Musk videoda 1024 elektrota aktarılan nöron sinyallerini gösterdi.

Aslen bu küçük cihaz sayesinde nöron sinyallerinin hem okuma, hem de yazmasının mümkün kılınarak beyin ve omurdan kaynaklanan tıbbi problemlere yardım edilmesi planlanıyor. Ayrıca uzak bir gelecekte bu sayede beynimizle, bilgisayarların birleştirilmesi planlanıyor.

Neuralink ekibinin yaptığı gösterimde 3 domuz yer aldı. Bu domuzlardan Joyce’da implant yokken, Gertrude’un burnunda nöron aktivitesini izleyen bir implant var. Demonstrasyonda Musk, Gertrude’dan gelen anlık sinyalleri ekrana yansıttı. Neuralink hayvan burnuyla yiyeceklere veya çevreye dokundukça sinyal üretmeye başladı.

Dorothy adı verilen üçüncü domuza ise daha önce implant takıldı ve sonra çıkarıldı. İşte Dorothy sayesinde implant takılıp çıkarıldıktan sonra domuzun halen sağlıklı ve mutlu olduğu gösterilmeye çalışıldı. Eğer ilerde insanlar implantlarını yenilemek ya da çıkartıp atmak isterse,yine de bir problem yaşamayacaklarını kanıtlanmak istendi.

Tabi yine de bu deneyin bir domuz üzerinde yapıldığını belirtmekte fayda var. İnsanlarda sosyalleşme ya da farklı koşullarda uzun süreli veya geçici problemlere neden olur mu, bu konu halen bir gizem. Buna rağmen, neuralink benzeri teknolojilerin daha önce birkaç kişide deneme ve tedavi amaçlı olarak da kullanıldığını da belirtmek lazım. Fakat uzun süreli kullanımda böyle cihazın oluşturabileceği riskleri tahmin etmek halen çok daha kolay değil.

Neuralink sunumunda, göz yaralanmalarından dolayı körlük yaşayanlar için yeniden görmenin sağlanması, acı çekmenin azaltılması hatta anılar ve telepatinin kaydının gerçekleşmesi umut ediliyor.

Tabi Neuralink özellikle felçli insanların tekrardan yürümesini sağlayabilir. Bu durumda öncelikle daha gerçekçi ve acil ihtiyaçlara cevap vermek üzere geliştirildiğini söyleyebiliriz.

Kaynak: https://www.newscientist.com/article/2253274-elon-musk-demonstrated-a-neuralink-brain-implant-in-a-live-pig/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Kötüye kullanım olmadıkça kesinlikle inanılmaz bir teknoloji, insanı bir dahi de yapar canavar da. İşlevsel ve görsel olarak sitenin şimdi ki görünümü harika olmuş, emeğinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu