Normalde kanser tedavisi için geliştirilen bir ilacın, omurilik hasarlı(felçli)farelerde sinir onarımı sağladığını gözlemledi. Birmingham Üniversitesi’nden bilim insanları liderliğinde geliştirilen AZD1390 ilacıyla tümör hücrelerini radyasyon terapisine karşı daha duyarlı hale getirmek amaçlanmıştı.
İlaç beyne nüfuz ederek, DNA hasarıyla ilişkili ATM protein kinaz yolunu inhibe ediyor. İşte DNA Hasar tepki sistemi kanserlerden kaynaklı DNA hasarlarında tepki gösterdiği kadar, spinal kord yaralanmalarında da tepki gösteriyor. Araştırmanın yazarları bu sistemin aktivasyonu durumunda spinal kord yaralanmalarında iyileşmeyi yavaşlattığını ya da engelleyebileceği hipotezini kurdular. Bu düşünceden yola çıkan araştırmacılar, AZD1390 kullanarak ATM sinyalleşme yolunu inhibe ettiklerinde tıkanan yolların temizlenerek, yeni sinir hücre oluşumunun önündeki engelin kalkabileceğini düşündü.
İlk önce kültür içinde sinir hücreleri yetiştirme deneylerine odaklanıldı. AZD1390’nun ATM protein kinaz yolunu kapatarak, ortamdaki yeni hücre büyümesini stimüle ettiği bulundu. Spinal kord yaralanması olan farelere oral yoldan AZD1390 verildiğinde, önemli ölçüde ATM sinyalleşme yolunun inhibe olduğu bulundu. Sinir hücresi üremesinin desteklenmesinin yanında, bu sinirlerinin elektrik sinyali taşıma kapasitesi de iyileştirildi. Makalede sensöri ve motor fonksiyonunun onarımında çarpıcı bir değişim gözlendiği ifade ediliyor.
Çalışma yazarı Profesör Zübeyir Ahmed, “Bu, omurilik yaralanmalarının potansiyel tedavilerinde araştırılan ilaçlar için heyecan verici bir an olarak tanımlanabilir. Özellikle ağızdan alınabilen ve yaralanan bölgeye ulaşarak önemli oranlarda sinir rejenerasyonu sağlayan ve kayıp fonksiyonu onaran AZD1390 için heyecan duyuyoruz. Elde ettiğimiz bulgular, AZD1390 ile 4 hafta tedavi edilen hayvanların, edilmeyen hayvanlara göre önemli ölçüde duyusal ve motor fonksiyonlarının onarıldığını gösteriyor, “diyor.
Yaralana farelerin hızlı ve etkili bir şekilde tedavi olması, ilacın normalde tedavisi olmayan bir medikal kondisyon için potansiyel tedavi olması mümkün.
Araştırma Clinical and Translational Medicine dergisinde yayınlandı.
Kaynak: University of Birmingham