Sorting by

×
BiyolojiTeknoloji HaberVideobilim

Hücre Bölünmesinde Metafaz Aşamasının Gerçek Videosu

Metafaz evresinde kromozomlar sentromerleri ile iğ ipliklerine tutunarak hücrenin ekvator düzleminde tek sıra halinde dizilirler. İşte bu evre Nikon C1si/TE2000 lazer taramalı konfokal mikroskopla çekildi. Yani bu mikroskopla hücre bölünmesini açık bir şekilde görebiliyorsunuz. Bu mikroskop tarafınnda çekilen görüntüde açık ve net bir şekilde görebiliyorsunuz. Kromozomlar kinetokor mikrotübüllerinde yani metafaz tabağında toplanıyor. Sonrasında ise karşıt kutuplara doğru ilerleyerek bölünüyor. Videodaki hücreler ise domuz böbreği epitelyumundan alınarak incelenmiş. 

hücre bölünmesi

Metafaz hücre bölünmesindeki ikinci safhadır.
Kromozomlar artık sentrozomlar arasında oluşan iğ ipliklerine, ekvator düzlemine, yerleşir.
Sentromerler iğ ipliklerinde tam bir hiza ile durduğu için, kardeş kromatitler ayrılmaya tam olarak hazır olur.

Kromozomlar ig ipliklerine dik olan metafaz düzlemine toplanırlar.Kromozomlar en iyi bu evrede görülür. Kromozomlar sentromerlerinden büküldüklerinden V ve L seklini alır.Küçük kromozomlar ortada, büyük olanlar çevrede bulunur. İki eş kromatitten oluşan her kromozomun sentromeri tamamen birbirinden ayrılır.Karşı kutuplara ait ig iplikleri kromozomlara dogru ilerleyerek, bir kromozomun es kromatitlerini ayrı kutuplara çekecek şekilde sentromerlerine bağlanır.Metafaz 26 dakika sürüyor.

Sizce de inanılmaz bir deneyim değil mi?

Kaynak :

http://www.microscopyu.com/moviegallery/c1si/mitosiseb3/index.html

http://tr.wikipedia.org/wiki/Metafaz

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu