Sorting by

×
BiyolojiDeneyselMakalelerTıp ve Sağlık

COVID-19 veya SARS’dan Kurtulanlar, SARS-COV-2 Spesifik T Hücresi Bağışıklığı Geliştiriyor

Antibadilerle birlikte T hücreleri, viral enfeksiyonlara karşı insan bağışıklık sisteminin ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor. Nature’de yayınlanan Singapur tabanlı çalışmada, COVID 19 ve SARS geçirip iyileşen hastalarda, koronavirüse karşı T hücresi bağışıklığı geliştiği açığa çıktı. Ayrıca bazı sağlıklı sübjelerde bu virüslerle enfekte olmamasına rağmen T hücre bağışıklığı oluştuğu da bulundu.  

Duke-NUS Tıp Okulu ve Singapur Ulusal Üniversitesi Yong Loo Lin Fakültesi, Singapur General Hastanesi ve Bulaşıcı Hastalıklar Ulusal Merkezi (NCID)’den bilim insanlarının gerçekleştirdiği çalışma Nature dergisinde yayınlandı. Elde edilen bulgular coronavirüs enfeksiyonu ve maruziyetinin uzun süreli T hücresi hafızası oluşmasını sağladığını gösteriyor. Bulgular sayesinde, mevcut pandemi yönetimi ve COVID-19 aşı geliştirilmesinde fayda sağlanabilir.

Araştırma ekibi COVID-19 geçirmiş hastaları test etti ve SARS-CoV-2’ye özgü T hücrelerin oluştuğunu buldu. Daha da önemlisi ekip, 2003 salgınında SARS’a yakalanıp sonra iyileşen kişileri incelendiğinde, kişilerin halen virüs spesifik T hücresi hafızasına sahip olduğunu ve SARS-CoV-2’ye karşı çapraz bağışıklık gösterdiğini gözlemledi.

“Ayrıca araştırmacı ekibimiz enfekte olmamış bireyleri test ettiğinde, bu kişilerin % 50’sinden fazlasında SARS-CoV-2 spesifik T hücreleri olduğunu keşfetti. İşte bu bağışıklık, soğuk algınlığı veya henüz bilinmeyen hayvansal koronavirüslerin neden olduğu hastalıklardan dolayı kazanılmış çapraz reaktif immünite olabilir. Bunu görmemiz özellikle neden bazı bireylerin enfeksiyonu daha iyi kontrol ettiğini gösterebilir,” diyor araştırmanın yazarlarından Duke-NUS’ Gelişen Bulaşıcı Hastalıklar Programı’ndan  Prof. Dr. Antonio Bertoletti.

Enfekte Olanlarda T Hücresi Hafızası Oluşuyor

NUS Yong Loo Lin Tıp Okulu’ndan Doç. Dr. Tan Yee Joo ,” Ayrıca COVID-19 ‘dan iyileşen hastalarda yaptığımız çalışmalar sonucunda, T hücresi immünitesinin uzun süre korunup korunmadığını belirledik. Aşı geliştirmede yeniden enfeksiyon sorusuna cevap verebilmek için bu oldukça önemli bir cevaptır,” diyor.

T hücreleri özellikle viral enfeksiyonlarda çok önemli bir rol üstlendiğinden, SARS-CoV-2 aşısı geliştirilmesinde immün hafızasının büyük önemi var.

“NCID, bu çalışmada SARS’dan kurtulan hastaları getirerek, önemli bir katkı sağladı. Onları katkıları sayesinde 17  yıl önce enfekte olan hastalarda , SARS benzeri virüslere karşı gelişen uzun süreli bağışıklığın mekanizmasını anlamamıza yardımcı oldu. Böylece COVID-19 ve ilişkili virüslere karşı daha iyi aşılar geliştirebileceğiz,” diyor NCID Araştırma Ofis Şefi Dr. Mark Chen I-Cheng.

Ekip araştırmayı genişleterek enfekte olmamış sübjeleri T hücrelerinin COVID-19’a karşı koruyucu olup olmadığını veya enfeksiyonu seyrini değiştirip, değiştirmediği araştırmaya devam ediyor. Ayrıca SARS-CoV-2 spesifik T hücrelerinin potansiyel tedaviler açısında kullanımı olup, olmadığını da araştırıyor.

Kaynak : https://medicalxpress.com/news/2020-07-scientists-uncover-sars-cov-specific-cell-immunity.html

İleri Okuma:

 Nina Le Bert et al. SARS-CoV-2-specific T cell immunity in cases of COVID-19 and SARS, and uninfected controls, Nature (2020). DOI: 10.1038/s41586-020-2550-z

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu