Sorting by

×
Bilimsel GelişmeBiyolojiGenetikMakalelerMekatronikTeknoloji HaberTıp ve SağlıkYapay ZekaYeni İcatlar

Beyin Hücrelerini Kullanan Çipli Robot Geliştirildi

Tianjin Üniversitesi’nden bilim insanları, beyin hücreleri ile elektronik çip teknolojisini kullanan basit engellerden kaçınabilen bir robot geliştirdi. Bilim-kurgu benzeri olan bu teknoloji sayesinde 3 boyutta kök hücre inkübe ederek, bu hücreleri elektronik bir devreye bağladı. Bu teknolojiye brain-on-chip (Çip üstü beyin) ‘de deniyor. Robocop ve terminatör benzeri bu teknoloji gelecekte nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.

Tianjin Üniversitesi Beyin-Bilgisayar Etkileşimi ve İnsan-Bilgisayar Entegrasyonu Haihe Laboratuvarı ekibi, Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve diğer ekiplerle birlikte, açık kaynaklı çip üzerinde beyin-bilgisayar arayüzü akıllı etkileşim sistemi olan MetaBOC’u ortaklaşa geliştirdi. Robotun engellerden kaçınması için “beyni” geliştirme hedefi, takip etme ve kavrama gibi görevlerin insansız kontrolü, beyin benzeri bilgi işlem için görevleri tamamladı. Araştırma bir kısmı yakın zamanda uluslararası araştırma dergisi Brain’de yayınlandı.

Çip üzerindeki beyin iki bölüme ayrılmıştır: “çip” (elektrot çipi) ve “beyin” (in vitro kültürlenmiş beyin). Çip üzerinde beyin, insan vücudunun dışında “beyne benzer bir doku” oluşturmak için kök hücre kültürü teknolojisini kullanıyor. Biyolojik beyinlerin bazı akıllı işlevlerine sahiptir ve elektrot çipleriyle donatılmış olup, bilim adamlarının robotta hata ayıklamasına veya engellerden kaçınma ve nesneleri yakalamak ve de  robotu otonom olarak kontrol etmek, gibi belirli işlevleri gerçekleştirmek için dışarıya sinyaller göndermesine olanak tanır.

Beyin Organoidlerini Kullanan Bir Robot

“Brain-on-chip arayüzü, in vitro kültürlenmiş ‘beyinlerin’ (beyin organoidleri gibi) elektrot çipleriyle birleştirilmesiyle oluşturulan çip üzerinde bir mini beyindir,” diyor Tianjin Üniversitesi Beyin-Bilgisayar Etkileşimi ve İnsan-Bilgisayar Entegrasyonu Başkan Yardımcısı ve Haihe Laboratuvarı Genel Müdürü Ming Dong,

Mingdong, deneysel konular olarak esas olarak insan beynini veya diğer biyolojik beyinleri kullanan geleneksel teknolojilerin aksine, çip üzerinde beyinin beyin-bilgisayar arayüzleri alanında yeni ortaya çıkan önemli bir dal haline geldiğini ve son teknolojilerin gelişiminde devrim yaratmasının beklendiğini söyledi. Hibrit zeka ve beyin benzeri son teknoloji alanlarda yeni bir devrin başlangıcını ifade edebilir.

Tianjin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde profesör ve Haihe Laboratuvarı’nın çip üzerindeki beyin-bilgisayar arayüzü ekibinin başkanı Li Xiaohong, bu araştırmanın iki ana atılımı olduğunu söyledi: Birincisi, hücre kültürü iki boyutludan, üç boyutluya geçti. Çip üzerinde beyin, daha karmaşık sinirsel hesaplama ağları sağlıyor. İkincisi, yapay zeka algoritmalarının eklenmesiyle hibrit zeka alanında girişimlere olanak sağlamıştır.

Araştırmacılar, bağımsız robotların ötesinde, beyin organoidlerinin felç nedeniyle nörolojik sorunlar yaşayan veya hareket kabiliyeti azalmış kişilerin beyin işlevlerini geri kazanmasına yardımcı olabileceğini umuyor. Brain dergisinde yakın zamanda yayınlanan bir makalede , ekip organoidleri düşük frekanslı ultrason dalgalarına maruz bırakmanın sinir ağı büyümesini uyardığını ve bunun bir gün benzer dokuyu gerçek insan beyinlerine nakletmek için olası bir invaziv(kanlı) olmayan yol olabileceğini belirtiyor.

Kaynak : Tianjin Üniversitesi

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Beyin Hücrelerini Kullanan Çipli Robot Geliştirildi - winally.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu