İlk kez bir robot cerrah insan yardımı olmadan canlı yumuşak doku üzerinde başarıyla bir ameliyat gerçekleştirdi. Cerrahların geliştirdiği bu robot iki üç yıl içinde apandiks, tıkalı öd kesesi gibi ameliyatları yapabilecek. “Bu sayede bunu yapılabileceğini gösterdik. Burada bir robotun yumuşak doku ameliyatı yapabileceğini, ve bunu kendi kendine yaptığını ve gerçek bir cerrahtan daha iyi bir getirisi olabileceğini gösterdik,” Washington Children’s National Medical Merkezi’nden Peter Kim
Bağırsak ve iç organlar üzerinde çalışmak, yumuşak dokuların kayganlığı ve hareketi nedeniyle oldukça zor. Bu nedenle robotun olayları takibi zorlaşıyor. Fakat Kim’in ekibi bu problemin üstesinden gelmek için Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) adını verdikleri robota 3D kamera ve yakın IR dalga boyu kabiliyeti verdi. “Bu robot insanlardan daha iyi görebilir.
Ekip domuz bağırsağının yüzeyine floresan etiketler yerleştirdi. Böylece robot yakın kızıl ötesi ışık kullanarak hassaslıkla etiketleri görerek hedefleme yapabiliyor. Bunun anlamı , dokuyu dikebilir, hassas bir şekilde cerrahi bir kesik atarak bilindik cerrahi prosedürleri gerçekleştirebilir.
Robotla 4 domuz üzerinde çalışıldıktan sonra, bu çalışmayı da Vinci robotik sistemi ve gerçek cerrahla karşılaştırdı.
Robotun bir ölçekte daha iyi çalıştığı, hatta sütürlere boşluk yaratmada ve bağırsakları onarmada daha az sızıntı yarattığını belirtiyorlar.
“Ameliyat sonrasında bağırsak sızıntısı durumunda 5 ila 10 kat risk olduğu, bu nedenle bu teknolojinin komplikasyonları potansiyel olarak önleyebileceğini belirtiyorlar.
Fakat STAR robotunun halen bir cerrahın 8 dakikadan kısa sürede yapabileceği bir görevi, 50 dakikada yapmasından dolayı halen oldukça yavaş olduğu belirtiliyor. Kim bunu geliştirmeyi amaçlıyor. Robot yaralara insan desteği olmadan dikiş atabilse de , robotun cerrahların yerine geçmesi değil, onlara yardım etmesi amaçlanıyor. Eğer bir problem olursa robotu bir düğmeye basıp durdurmak mümkün yani, her şey yine kontrol altında.
Kaynak : NewScientist
Bir Yorum