İllinois Üniversitesi’nde yapılan bilimsel bir araştırmada sayesinde , 3D holografik litografi ve 2D fotolitografi yöntemlerinin birleştirilmesiyle on-chip entegrasyonuna uygun yüksek performanslı 3D mikrobataryalar büyük ölçekli üretilebilecek.
“Geliştirdiğimiz 3D mikrobatarya istisnai bir performansa ve ölçeklenebilir üretime sahip olacak. Pek çok önemli uygulama alanı olacağına inanıyoruz,” diyor Illinois Üniversitesi malzeme bilimi ve mühendisliğinden Paul Braun. Normalde enerji depolamadaki problemlerden dolayı mikro düzeneklerde bataryalar dışardan bağlanıyor.
“Fakat minyatürleştirilmiş yüksek enerji ve yüksek güç sağlayan çip üstü yani on-chip bataryalar sayesinde otomatik mikro boyutlu aktüatörler, kablosuz sensörler , transmitterler, monitörler ve medikal implantlar geliştirilebilir,”diyor diyor Illinois Üniversitesi malzeme bilimi ve mühendisliğinden Prof. Paul Braun.
“3D elektrotların kompleksliği nedeniyle , bu gibi bataryaları gerçek hayata geçirmek genelde zordur. İşte çip üstü entegrasyon ve ölçekleme sayesinde bu mümkün. Bu projede 3D lityum-iyon mikro bataryalar kullanarak, mikro elektroniklerle yüksek oranda uygun hale getirdik, “diyor yüksek lisans öğrencisi Hailong Ning.
Araştırmacılar 3D holografik litografi tekniği kullanarak, elektrotların iç yapısını ve 2D litografi kullanarak istenilen elektrot şeklini elde ettiler. Bu konsept sayesinde fabrikasyon, karakterizasyon ve modelleme tek bir çatıda birleştirilerek, mikro bataryaların gücü kullanılabiliyor.
Yeni nesil on-chip enerji sistemleri bu yeni metot sayesinde kolaylıkla litografik açıdan geliştirilebilir.
http://phys.org/news/2015-05-high-performance-d-microbattery-suitable-large-scale.html#jCp