Youtube, sadece dünyanın en çok izlenen video sitesi değil. Aynı zamanda dünyanın Google’dan sonra en çok ziyaret edilen internet sitesi konumunda.
Halihazırda en son istatistiklere göre Youtube’a bir dakikada 100 saat uzunluğunda video yükleniyor. Bu rakam saatlik olarak bakıldığında bir saatte 6.000 saat video ve bir günde ise 144.000 saatlik video yüklenmesi anlamına geliyor. Bu da muazzam bir veri.
Youtube’un içerik sağlayıcılarına içeriklerinin izlenme oranlarına göre gelirlerini dağıtması, Youtube’a içerik üretmenin Youtuber adı altında profesyonel bir iş olarak ortaya çıkmasını sağladı. Dolayısıyla günümüzün gençler arasındaki en popüler yapılmak istenen mesleklerinden birinin Youtuber olarak Youtube’a profesyonel olarak içerik üretmek olmasına yol açtı. Zira, içerikleri çok izlenen Youtuberların kazandıkları yüksek miktarlar bu konuda gençlerin özenmelerini sağlayan en önemli etken. Kısacası Youtube olmak günümüzün kısa yoldan ünlü olup internetten para kazanma yolu gibi bir şey haline geldi.
Bu isteğe sahip olan kişiler her geçen gün Youtube’da izlenme sayılarını arttırmak için içerik hazırlaya dursun bilindiği üzere videoların her birinin belli formatları var ve Youtube, her kameradan çekilen her formattaki videoları kabul etmiyor.
Youtube’un resmi olarak kabul ettiği video formatları belli başlı formatlar ve eğer çekilen video bu formatlardan farklı bir formatta ise videonun formatının Youtube’un kabul ettiği video formatlarından biri olması gerekmektedir.
Eğer çektiğiniz video, aşağıda belirteceğimiz Youtube’un kabul ettiği video formatlarından biri değilse videonuzu Youtube’un kabul ettiği bir format haline online video dönüştürme aracını kullanarak çevirebilirsiniz. Dilerseniz önce online video dönüştürme aracından bahsedelim ve ardından Youtube’un kabul ettiği video formatlarının neler olduklarına bakalım.
Online video kesici ve dönüştürücü
Youtube videolarınızı eğer az sonra bahsedeceğimiz Youtube’un kabul ettiği video formatlarından farklı bir formatta çektiyseniz videonuzu Youtube’un kabul ettiği formatlardan biri haline getirmek için izleyeceğiniz en pratik yöntem, videonuzu aynı zamanda online video kesici olarak da kullanabileceğiniz InVideo ile düzenledikten sonra Youtube’un kabul ettiği video formatı şeklinde çıktı alabilirsiniz.
Ücretsiz çevrimiçi YouTube editleme programı Invideo, estetik bir YouTube videosu tasarlamanız ve düzenlemeniz için ihtiyacınız olan her şeyi sağlar. Videonuzu en ince noktalarına kadar zenginleştirmek için kitaplıktan premium arşiv görüntülerine erişin. Bir dolu özellik sunan ve değerli zamanınızdan tasarruf etmenizi sağlayacak sezgisel YouTube videosu editleme programımıza göz atın
Youtube’un kabul ettiği video formatları
Youtube’a video yüklerken kabul edilen video dosya formatlarına tek tek özellikleriyle birlikte daha yakından bakmadan önce video formatının nasıl tespit edileceğinden bahsedelim.
Video formatı demek bir video dosyasının bilgisayarda barınma şeklidir. Her video formatının kendine göre özellikleri vardır. Bu özelliklerden az sonra video format başlıklarının altında detaylı olarak bahsedeceğiz.
Ancak bazı video formatları dosyaları olduğundan daha küçük boyutta saklarken bazıları daha kaliteli ve büyük boyutlarda saklayabiliyor. Nitekim formatların kendi aralarındaki farklılıklar da bu yüzden ortaya çıkıyor.
Gelelim Youtube’a ekleyebileceğimiz video formatlarına. Sırayla hangi formatların Youtube’a yüklenebileceğinden bahsedelim.
.mov
Youtube’un kabul ettiği ve günümüzün en popüler video dosya formatlarından biri .mov formatıdır.
Apple tarafından 1998 yılında geliştirilen bir video dosya formatı olan .mov formatı her ne kadar Apple tarafından geliştirilse de geliştirme amacı videonun cihazlarla uyumluluğunu arttırmak üzerineydi. Dolayısıyla .mov formatındaki bir video dosyasını işletim sistemi fark etmeksizin dilediğiniz tüm cihazlarda gönül rahatlığıyla oynatabilirsiniz. Ancak .mov formatının en iyi çalıştığı cihazlar tabii ki tartışmasız Apple’ın geliştirdiği cihazlardır.
.mov şeklinde kaydedilmiş dosyaların bir diğer avantajı da dosyanın video düzenleme araçlarında çok daha pratik bir şekilde düzenlenmesini sağlamasıdır.
.mpeg4
Youtube’un izin verdiği dosya türlerinden bir diğeri .mpeg4 ya da bilinen adıyla .mp4 dosya türüdür. .mp4 dosya türü halihazırda en çok kullanılan formatlardan biridir.
Temel özelliği, aynı anda hem video dosyasının hem de o videoya ait altyazı dosyalarının aynı dosyada barınabilmesine imkan tanımasıdır. Apple’ın ürettiği ve yukarıda bahsettiğimiz .mov formatıyla özellik olarak aynıdır.
Kalitesi yüksek ve transferi çok kolay olan .mp4 video tipi ile bir dosyanın internetten indirilmesi oldukça kolay olacaktır. Bu yüzden Youtube’a yüklenecek videolar için en çok tercih edilen formatlardan biridir.
.avi
Microsoft tarafından 1992 yılında geliştirilmiş en eski ve en yaygın video formatlarından biridir. Ancak Microsoft tarafından geliştirilse de tüm işletim sistemlerinde kullanılabilir ve hepsiyle uyum içindedir.
.avi formatındaki videolar için video görüntüsü ve sesin kayıp düzeyi oldukça düşüktür. Gerek görüntü gerekse de ses bu video formatında kalitesinden bir şey kaybetmeden sıkıştırılabilirler.
Biraz eski bir sürüm olması nedeniyle bazı durumlarda sıkıntılar yaşanabilecek .avi türündeki video dosyalarının yine de sık sık gelen güncellemeleri nedeniyle yaşanabilecek bu sorunlar çok az meydana gelmektedir.
.wmv
Youtube’un desteklediği video formatlarından bir diğeri ise .vmw formatıdır. Açılımı Windows media format olarak belirtilen .wmv formatı, kişisel bilgisayarların yaygınlaştığı yıllarda çıkarılan ilk video formatlarından biridir. Bu nedenle teknolojisi biraz eski olsa da hala kullanılan bir video formatıdır.
İnternete yüklenecek videolar için küçük boyutlu olması nedeniyle en çok tercih edilen formatlardan biri olan .wmv formatı web videoları için en uygun formatlardan biridir.
.flv
.flv video formatı, yüksek sıkıştırma oranına sahip bir video formatıdır. Flash Video’nun kısaltması olan formatın geliştiricisi Flash programının da geliştiricisi olan Adobe’dur. Günümüzde Flash dosyalarının kullanımı neredeyse bitme noktasında. Bu yüzden .flv formatı çok kullanılmıyor. Ancak yine de Youtube’a Flash üzerinden yaptığınız bir dosyayı .flv formatıyla yüklerseniz bir sıkıntı ile karşılaşmayacaksınız.
.3gpp
Bilinen adıyla .3gp adı olan bu video formatı, cep telefonları üzerinden video izlemenin oldukça zor olduğu küçük ekranlı telefon dönemlerinin video formatıdır. 3G bağlantı döneminin telefonlarındaki en uygun video izleme formatı olarak kullanılmıştır.
Bu formattaki videolar çok sıkıştırılırlar. Bu nedenle düşük hızdaki internet bağlantısına sahip cihazlarda bile kolaylıkla izlenebilirler. Zaten formatın ortaya çıkma amacı da buydu.
Günümüzde kullanımı neredeyse kalmamış olan format, yine de Youtube tarafından desteklenmeye devam etmektedir.
.webm
Google’ın 2010 yılında özellikle internet sitelerinin kullanımı için tanıttığı bir video ve ses dosyası formatıdır.
Verimi azaltacak derecede dosyayı sıkıştıran bir format olan .webm formatı kaliteyi çok az düşürmesi nedeniyle internetten video transferini çok kolay bir hale dönüştürmüştür.
Buraya kadar belirttiğimiz aslında en yaygın video dosya formatlarıydı. Youtube’un bunların haricinde de desteklediği ancak günlük hayatımızda daha az kullandığımız video dosya formatları da bulunuyor. Bunları da aşağıda belirterek yazımıza burada son verelim.
- DNxHR
- ProRes
- CineForm
- HEVC (h265)
Bu formatların tamamındaki dosyalarınızı Youtube’a sorunsuz bir şekilde yükleyebilirsiniz. Eğer elinizdeki dosya bu formatlardan daha farklı bir formata sahipse yukarıda da belirttiğimiz gibi online video kesici ve dönüştürücü programlardan Fastreel ile videoyu kolayca bu formatlardan birine dönüştürebilirsiniz.