Fizikçiler elektromanyetik enerjiyi sızıntı olmadan sınırlayabilecek radikal bir yöntem geliştirdiler. Yöntem göle atılan bir taşın hiç su sıçratmamasına benziyor. Bu teori sayesinde karanlık enerjiyi açıklamak için ve geleceğin teknolojilerinde enerji kaybıyla mücadele sağlanacak.
Buna rağmen öyle görünüyor ki, elektrodinamiğin temel prensiplerinden biri olan hızlandırılan yüklerin elektromanyetik radyasyon yaratır ilkesiyle çeliştiğini belirtiyor, Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Dr. Andrey Miroshnichenko.
“Bu problem gerçekten pek çok insanın kafasını karıştırdı. Bu konsepti kafamızda berraklaştırmamız 1 yılımızı aldı,” diyor Dr Miroshnichenko.
Bu yeni teorinin temeli kuantum bilgisayarlar, yeni lazer teknolojilerinde hatta maddenin nasıl biraraya geldiğini anlamada önem teşkil edebilir.
“Kuantum mekaniğinin başlangıcından beri insanlar atomların stabilitesi ve elektron yörüngede nasıl saçılmadan kaldığını bulmaya çalışıyor,” diyor Dr Miroshnichenko
İşte bu radyasyonun yokluğunda, akımın sonucunda iki farklı bileşene bölünmesiyle, belli mesafedeki aynı alanların ürettiği elektrik dipol ve torroid dipolü üretilir.
İşte bu iki konfigürasyon faz dışına çıkarılır ,sonrasında radyasyon engellense bile, akıma yakın bölgelerde elektromanyetik alan sıfır değildir.
Dr Miroshnichenko, Almanya ve Singapur’dan meslektaşlarıyla işbirliği yaparak yeni teoriyi başarıyla test etti. 160 ila 310 nm çapında ve 50 nm yüksekliğinde silikon nanodiskler kullanarak, etkili bir şekilde diskin saçtığı görünebilir ışığı engellemeyi başardı.
İşte bu uyarılma durumuna anapol (yunanca kutupsuz) deniyor.
This type of excitation is known as an anapole (from the Greek, ‘without poles’).Dr. Miroshnichenko’nun sezgisi ise radyasyonun Kartezyen multipolları ve Mie temel setinde küresel harmonikler arasındaki farkları uzlaştırmaya çalışırken düşündüğü bir önseziye dayanıyor.
“Bu sistemler iki farklı cevap veriyordu, bu kabul edilemezdir. Sonunda Kartezyen tanımda toroidal bileşenlerin gözden kaçtığını anladık. Toroidal bileşenler sadece bir düzenleme değil, önemli bir faktördür,” diyor Dr Miroshnichenko.
Dr Miroshnichenko anapollerin hapsolan bu enerjisinin, materyallerin yüzeyinde geliştirebilecek ufak lazerler geliştirilmesinde gerekli olduğunu belirtiyor. Spaser adı verilen lazerler ve yüksek dereceden harmonik üretimle X ışını lazerlerin yaratılmasında kullanılabilecek.
Araştırma Referansı :
- Andrey E. Miroshnichenko, Andrey B. Evlyukhin, Ye Feng Yu, Reuben M. Bakker, Arkadi Chipouline, Arseniy I. Kuznetsov, Boris Luk’yanchuk, Boris N. Chichkov, Yuri S. Kivshar. Nonradiating anapole modes in dielectric nanoparticles. Nature Communications, 2015; 6: 8069 DOI:10.1038/ncomms9069