Sorting by

×
BilimDeneyselDoğa ve Çevreİklim DeğişimiKimyaMakalelerMetalurji

Sıvı Metal Katalizör, Karbondiksiti Hızla Katı Karbona Dönüştürebiliyor

RMIT’den bilim insanları karbondioksiti, hızlı bir şekilde katı karbona dönüştürebilen yeni bir yöntem geliştirdi. Bu sayede CO2 karbon şeklinde depolanabilecek ya da başka amaçlarla kullanılabiliyor. Bu yeni yöntem sayesinde karbon emisyonu düşürülebilir.

Karbon emisyonunu düşürmek için manyetik süngerler, kabarcık membranlar, zeolit köpükler veya kil veya kahveden yapılan emici malzemeler deneniyor.  

RMIT’nin geliştirdiği yeni sistem ise ötektik Galyum-İndiyum ismi verilen özel bir sıvı metal alaşım kullanıyor. Sonra bu madde 100 ila 120 °C’ye ısıtılıyor ve sonra karışıma enjekte ediliyor. Kabarcıklar yükseldikçe, karbondioksit molekülleri katı karbon taneciklere yıkılıyor. Karbon malzemenin yüzeyine çıktığından, toplamak oldukça kolaylaşıyor.

Araştırmacılar geliştirdikleri sistemin daha kolay büyütülebileceğini ve emisyon noktasında daha etkili olduğunu ifade ediyor. Gerçekleşen reaksiyon daha hızlı ve verimli. Ayrıca gereken ısı enerjisi daha az olduğundan, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla desteklenebiliyor.

Sistemin en büyük avantajı karbonun katı halde depolanmasına imkan verdiğinden, gazlı sistemlerdeki gibi kaçak olasılığının olmamasıdır. Diğer birçok sistemde CO2 ,gaz formunda yakalandığından, gazın depolama ve aktarım sıkıntısı var. Ayrıca yeraltı kayalara depolama yönteminde bile, mühür kırıldığında büyük ölçekte gazın kaçıp, kaçmayacağının bir garantisi yok.

İşte bu nedenle katı karbon halinde depolayarak sızıntı olasılığı ortadan kaldırılmış oluyor. Araştırmacılar karbonun gömülebileceğini ya da çimento gibi yan ürünler yapmada kullanılabileceğini düşünüyor.

Araştırmacılar sonraki basamakta bir konteyner büyüklüğünde prototip üretmek istiyor.

Araştırma Energy & Environmental Science dergisinde yayınlandı.

Videoda yeni sistemin nasıl çalıştığını görebilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu