Kaliforniya Üniversitesi’nden teorik fizikçiler, daha önce bilinmeyen bir atom altı parçacığın; doğadaki beşinci temel kuvvetin varlığına dair , kanıt taşıdığına ilişkin bulgular elde ettiler. ( University of California, Irvine-UCI) “Eğer bu gerçekse , devrimsel bir şey olacaktır. Onlarca yıldır, biz dört temel kuvvet biliyoruz: gravitasyon(çekim), elektromanyetizma ,güçlü ve zayıf etkileşimler olarak biliniyor. Eğer yapılacak ayrı deneylerle , beşinci kuvvetin varlığı onaylanırsa, evreni anlamamız tümüyle değişerek, kuvvetler ve karanlık maddenin birleşiminin sonuçları farklılaşacaktır.
Araştırmacıların 2015’in ortalarında yaptığı çalışma, Macaristan Bilimler Akademisi’nden deneysel nükleer fizikçilerin karanlık foton aramalarına denk geliyor. Karanlık fotonlar görünmeyen karanlık maddenin işareti olabilir ki bu madde evrenin kütlesinin % 85’ini oluşturuyor. Macarların araştırmasında; elektrondan 30 kat daha ağır olan bir ışık parçacığının radyoaktif yarılanma anomalisi ortaya çıkarıldı.
“Deneyi yapanlar bunun yeni bir kuvvet olduğu iddia edemezlerdi. Onlar basitçe bazı durumların fazlalaşmasının yeni bir parçacığa işaret ettiğini gördüler, fakat bunun madde parçacığı mı yoksa kuvvet taşıyan bir parçacığa ait olduğu belli değildi,” diyor Feng.
Kaliforniya Üniversitesi grubu, Macar araştırmacıların verisini ve bu alandaki diğer deneyleri inceleyerek , bunun hem madde parçacıkları hem de karanlık fotonlarla alakalı olmadığına dair kanıt sundu. Yeni sunulan teoriye göre, tüm var olan veri ve belirlenen keşif, beşinci kuvvete işaret edebilir. Başlangıç analizi Nisan sonunda arXiv online(çevrimiçi) sunucusunda yayınlandı ve sonuçlandırma mahiyetindeki ilk çalışma geçtiğimiz Cuma yayınlandı.
UCI çalışması daha önce keşfedilen parçacığın; karanlık foton olmaktan ziyade, protofobik X bozonu olabileceğini gösteriyor. Normal elektrik kuvveti elektronlar ve fotonlar şeklinde davranırken, yeni bulunan bozon sadece elektronlar ve nötronlarla etkileşiyor ki; bu da çok sınırlı bir alanda gerçekleşiyor. Yardımcı yazar Fizik ve Astronomi Profesörü Timothy Tait’e göre , “ Aynı karakteristiklere sahip başka bir bozon yok. Bundan dolayı bu bozonu X bozonu olarak (bilinmeyen yani) olarak adlandırabiliriz,” denebilir.
Feng diğer deneylerin önemli olduğunu kaydetti. “Bu parçacık çok ağır değil ve laboratuvarlar 50’ler ,60’lardan beri bunu fark etmek için gerekli enerjiye sahipti. Bu parçacığın zor bulunmasının nedenlerinden biri çok hafif olması olabilir. Yeni parçacık çok hafif olduğundan, dünyada diğer küçük laboratuvarlar bu iddiaları izleyebilir, tabi nereye bakacaklarını bilirlerse, “diyor Feng
Diğer nice bilimsel devrim gibi , bu da tümüyle yeni alanlar doğurabilir.
Feng ‘in ilgisini çeken diğer bir konuda potansiyel beşinci kuvvetin elektromanyetik ve güçlü ve zayıf çekirdek kuvvetlerine katkı yapıyor olabileceği. “Büyük bir şeyin belirtileri daha temel kuvvetin belirtileri olabilir”
Fizikçiler standart modelin anlaşılmasında belki aydınlatılmamış bir madde-kuvvet alanının olabileceğini belirtiyorlar.
Kaynak :
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160815185830.htm
Referans:
- Jonathan L. Feng, Bartosz Fornal, Iftah Galon, Susan Gardner, Jordan Smolinsky, Tim M. P. Tait, Philip Tanedo. Particle Physics Models for the 17 MeV Anomaly in Beryllium Nuclear Decays. Physical Review Letters, 2016 [link]
Bir Yorum