Yeni yapılan bir bilimsel araştırmaya göre, soğuk havalarda yapılan spor aktiviteleri, normal sıcaklıklarda yapılan aktivitelere göre 3 kat daha fazla yağ yaktırabiliyor. Araştırmada kısa ve yoğun egzersiz tipleri uygulandı.
Araştırmada orta derecede kilolu 11 gönüllü yetişkinin lipid oksidasyonu(yağ yakma) incelendi. 0 °C ve 21 °C’de(termonötral) yapılan egzersizler karşılaştırıldığında, soğuk ortamda yapılan egzersizlerin yağ yakımını % 358’e kadar arttırdığı gözlendi.
Katılımcılar her iki sıcaklıkta da,yüksek yoğunluklu aralıklı egzersiz(high-intensity interval exercise-HIIE), yaptı: 10 kere birer dakikalık % 90’da bisiklet sprinti ve ertesinde 90 saniyelik % 30’luk bisikletli soğuma periyodu uygulandı.
“Bu çalışma soğuk ortamda yapılan yüksek yoğunluklu aralıklı egzersizin akut metabolizma üzerindeki etkilerini araştıran, bilinen ilk araştırma olmakla beraber, ertesi gününde postprandiyal(tokluk) metabolizmanın incelendiği ilk araştırmadır,” diyor Kanada Laurentian Üniversitesi’nden araştırmacılar.
“Soğuk ortamda yapılan yüksek yoğunluklu aralıklı egzersizin, termonötral ortamdakine göre akut metabolizmada değişim yarattığı gözlendi. Bununla beraber, soğuk stimülasyonunun postprandiyal(tokluk) metabolik tepkisinin daha az avantajlı olduğu anlaşıldı.
Vücudumuz aktif olduğunda, kandaki besin ve yağı daha iyi işleyebiliyor. İşte bu etkiyi kontrol etmek için çalışmaya katılan gönüllülerin, vücut sıcaklığı, çekirdek vücut sıcaklığı, nabız ve kuadriseps kaslarına giden oksijen miktarı ölçüldü.
Kahvaltı Sonrasında Glisemik Tepki Zayıf Kaldı
Spordan sonraki gün, yüksek yağlı kahvaltı yapan gönüllülerin kanlarına bakılarak insülin, glukoz ve trigliserid seviyelerine bakılarak, lipid oksidasyonu hızı incelenerek, önceki gecenin faydaları görülmeye çalışıldı.
Soğukta egzersizin hemen ertesinde, lipid oksidasyonu % 358’e kadar artarken, sonraki gün yapılan kahvaltıda(postprandiyal periyod) önemli bir fark görülmedi. Aslında termonötral ortamda(normal sıcaklık) yapılan egzersiz sonrasında, glisemik tepki(yemek sonrası kan şekerindeki değişim) ve kahvaltı sonrası değerler daha iyi geliyor.
“Soğukta yapılan yüksek yoğunluklu aralıklı egzersizin akut faydaları olduğu gözlense de, postprantiyal metabolik tepkileri daha zayıf görünüyor,” diyor araştırmacılar.
Araştırmada çok az gönüllü yer aldığından, çalışmada henüz bir sonuca varmak için erken olduğu söyleniyor. Yine de ortam sıcaklığının, yağ yakmayı nasıl etkileyebileceğini görmek oldukça ilginç bir başlangıç.
Egzersiz diyabet, karaciğer hastalıkları, kalp hastalıkları ve diğer sağlık risklerini azaltmak ve sağlıklı yaşamak için oldukça önemli. Bu nedenle egzersizi nasıl daha verimli kılabileceğimize dair ne kadar çok şey öğrenirsek, egzersizi nasıl daha faydalı kılacağımızı öğrenebiliriz.
Araştırma Journal of Applied Physiology dergisinde yayınlandı.