Sorting by

×
Bilimsel GelişmeBiyolojiİlginç BilimMakalelerUzay-ZamanVideobilim

NASA Curiosity Gezgini Mars’ta Azot Buldu

azot mars

Mars’da bir zamanlar hayat olduğuna dair bir kanıt daha bulundu. NASA Merak(Curiosity) gezgini Kızıl Gezegen’in toprağında ilk kez azot maddesine rastladı. Curiosity yani Merak anlamına gelen gezgin ayaklı bir laboratuvar olarak tasarlandı. SAM (Mars’ta numune analizi- Sample Analysis at Mars) adı verilen bir enstrüman taşıyan gezgin toprak numunelerinde azotun farklı bir formu nitrik oksite rastladı.

SAM cihazı aslında dünyada pek çok laboratuvarda kullanılan GC-MS cihazını içeriyor. Bu cihaz gaz kromatografisikütle spektrometresi tarafından yapılan analizlerde nitrik oksitin yıkılmasıyla oluşan nitratlar, alternatiflerin oranla daha muhtemel bir kaynak olduğunu gösteriyorlar.

Nitratlar nitrojen ve oksijen içeren moleküllerdir, DNA, protein gibi biyolojik moleküllerde bulunur.

Dünya’da ise azot çoğunlukla atmosferde azot gazı formunda bulunurlar, dünyadaki azot dönüşümünü bitkiler ve azot bakterileri yapar. Bitkiler ve bakteriler azot moleküllerini nitratlara dönüştürerek diğer organizmaların kullanacağı hale getirir. Buna rağmen Mars ‘da bu oluşum yıldırımlar ve çarpan meteroitler tarafından da sağlanabilir.

Rocknest bölgesinde rüzgarlarla Merak’a taşınılan toz ve kum numunelerinde nitrat bulundu. Tabi kireç taşı tortularında yapılan sondajlarda da bulundu. NASA numunelerin dağılımını inceleyerek, Mars’da milyonda 1100 kısım (1100ppm) derişiminde nitrat dağılımı tespit etti.

NASA Mars nitratlarının biyolojik kökene sahip olduğunu düşünmese de, bu moleküllerin bir zamanlar Mars’ta hayat olduğuna dair izlere sahip olması nedeniyle oldukça önemli olduğu belirtiliyor.

“Bilim insanları  Mars’da bulunan nitratların meteorit çarpmalarıyla oluşmuş olabileceğini düşünüyor, bulunan miktarlar bu şekilde gerçekleşmiş olabileceği fikrini doğruluyor,” diyor NASA Goddard Uzay Uçuşu Merkezi’nden Jennifer Stern .

SAM aygıtı

Kaynak  :Gizmag

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu