
Çarpıcı fotoğraflar ve videolar çekebilen CT (bilgisayarlı tomografi) taraması sayesinde, bir canlının diğer bir canlıyı ulaşım aracı olarak kullandığı ilk kez görüntülendi. Manchester Üniversitesi’ den araştırmacılar 16 milyon yaşındaki amberin içinde daha önce hiç görülmemiş bir otostopçu yakaladılar.
Amberin içindeki sıkışmış olan yay kuyruk böceği, mayıs sineğinin (birgün sineği) V şeklindeki kanatları arasında sıkışmış kalmış. Kavrayıcı antenlerini kullanarak, kendini güvene almışa benziyor.
Doğa Bilimleri Fakültesi ve Materyal Okulları’ ndan, Dr David Penney ve meslektaşları yüksek çözünürlükte CT tarayıcı kullanarak, farklı açılardan 3000 X- ışını(röntgen ışını) yolladılar.
Bilim adamları sonra bunları dilimlere dönüştürerek, fosilin içindeki çapraz bölümleri görüntüledi. Bu dilimler 3D resimler yaratılarak yay kuyruk böceğinin tespiti doğrulandı.
Dr Penney’ in belirttiğine göre; Bu fotoğraflar oldukça etkileyici, öncü olan bu yaklaşım, fosilleri çalışmamıza imkan tanıyarak, dünyanın çok önceki çağlarındaki organizmaların içini gözlemleyebiliyoruz.
Yay kuyruklar oldukça küçük canlılar sadece 1-2 mm uzunluğundalar. Dünyada özellikle İngiltere’ de bol bulunuyorlar. Bahçivanlar sadece toprağı hareket ettirdiklerini fark edebiliyorlar bu canlıları. Yeni oluşan adalarda kolonize oldukları biliniyordu fakat nasıl göç hakkında çok az bilgi vardı. Bunun nedenlerinden biri de oldukça hassas olan bu canlıların en ufak tehlike karşısında anında yay şeklinde olan organlarını anında karınlarının altına katlamalarından dolayı gözlemlenmelerinin oldukça zor olduğuydu.

Enteresan şekilde amberin içindeki yay kuyruğun 3 boyutlu fotoğrafı çekildiğinde, mayıs sineğinin üstüne belli belirsiz tutunduğu anlaşılıyor. Bu da üzerine amber geldiği anda yayını kapatmaya çalıştığını gösteriyor.
Yay kuyruklar için şimdiye kadar kaydedilmiş sadece bir simbiyoz (ortakçıl) vakası var. Bunda da 5 yay kuyruk hasat örümceğinin bacağına tutunmuş bir şekilde baltik amberinde keşfedilen hasatçı örümceğiydi.
Bu keşif Dr Penney ‘ in 2010’da numunesine yakından bakmak istemesiyle yapıldı. Bu nedenle doktor mayıs sineğinde yol alan bu canlının küçük bir nymphal pseudoscorpion (canlıyı ulaşım amacıyla kullanan canlılar) olabileceğini düşündü. Fakat emin olabilmek bilgisayarlı tomografi (CT) kullandı.
Yetişkin mayıs böcekleri sadece birkaç gün yaşadığı için ortak yaşam daha önce kaydedilmemişti. Yetişkinlik döneminde beslenmeleri mümkün olmadığı için mayıs sinekleri yetiştirilemiyordu. Bu da konu üzerinde çalışılmasını çok zor kılıyor.
Böylece 16 milyon yıllık bu fosil sayesinde günümüze de ışık tutulmuş oldu.
Bilgisayarlı tomografi sayesinde fosiller 3 boyutlu hale getirilebildiğinden fosilleri detaylı incelemek mümkün oluyor.
Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121017181349.htm
Jurnal Referans :
Penney D, McNeil A, Green DI, Bradley RS, Jepson JE, et al. Ancient Ephemeroptera–Collembola Symbiosis Fossilized in Amber Predicts Contemporary Phoretic Associations. PLoS ONE, 2012; 7 (10): e47651 DOI: 10.1371/journal.pone.0047651
Bir Yorum