Sulak alanlar dünyanın yüzeyinin % 6’sını kaplıyor. Wageningen Üniversitesi’ nde geliştirilen, Bitki-Mikrobiyal Yakıt Hücresi (Plant-Microbial Fuel Cell) bu sulak alanları değerlendirerek, alternatif bir enerji kaynağına çevirerek elektrik üretiyor. Dahası geliştiriciler, teknolojilerinin uzak yerlerde yaşayan ve elektriğe ihtiyacı olan evlere kadar ulaşabileceğini düşünüyorlar. Yani böylece bitkilerden elektrik enerjisi elde edilerek, değişik bir enerji kaynağı elde ediliyor.
Doğalgaz biyokütlenin anaerobik ortamda yıkılmasından üretilir. Doğalgazın aksine, bitki-mikrobiyal yakıt pilleri ise bitkilere zarar vermeden elektrik üretiyor. Araştırmacılar bu teknolojinin bitkilerin büyümesini engellemediğini belirtiyor.
Teknolojinin diğer bir avantajı ise, bitkiler tarafından fotosentezde atılan % 70’ e varan organik materyalleri kullanması. Bu doğal olarak gerçekleşen bir proses aslında, bitkilerin köklerinde olan bakterilerin saldığı organik kalıntılardan elektronlar salınıyor. İşte bu elektronları yayan bakterilere yakın bölgelere yerleştirilen elektrotlar, elektronları absorblayıp elektrik üretiyor.
Bitki-Mikrobiyal Yakıt Hücresi sadece metrekarede 0,4 W elektrik üretse de araştırmacılar bu enerjinin biyokütlenin fermentasyonunda üretilenden fazla olduğunu söylüyorlar. Gelecekte geliştirilecek bu tarz sistemlerin metrekarede 3,2 W enerji üretebileceğini ve bu elektriğin yılda ortalama 2800 kWh tüketen 100 m2 ‘lik bir eve fazlasıyla yetebileceğini belirtiyor.
Araştırmacılar bu teknolojinin 2015’ den sonra özellikle sulak alanlar ve bataklıklarda yayılacağını belirtiyor. Bu teknoloji pek çok farklı bitkiyle uyumlu; çimler, pirinç tarlaları vb. Ayrıca bu üretilen doğru akımın, pilleri şarj etmek veya LED’ leri aydınlatmak için kullanılabileceği belirtiliyor.
Alternatif enerji sayesinde dünyanın halen elektrik görmemiş yerlerine elektrik döşenerek, dünya çapında bir gelişim söz konusu olabilir.
Kaynak: http://www.gizmag.com/plant-microbial-fuel-cell/25163/
Okuduğunuz Haber Gerçek Bilim Sitesi’ nin 5 ayda yaptığı 300. haber olma özelliğini taşıyor. Her şey bilim için :)
site icin tesekkur ediyorum.bende boyle bir site kurmayi dusunurum bazen.bu konuyu da takip ettigim icin.burda buldugum iyi oldu.dunyayi degistiren tek guc teknolojiyi cok seviyorum :)
merhaba . güzel paylaşım ve çeviri için teşekkürler. keşke kaynak yaptığınız yerden videoyu koysaydınız daha güzel olurdu insanlarımızın bilinçlenmesi için daha faydalı olur diye düşündüm.
bir ikinciside siz bir kimyager olarak bunu Türkiye’de uygulasak ne kadar verim alırız.bu konu üzerine araştırma ve istişare yapmalı saksıda deneylere başlamalıyız diye düşünüyorum.