Genelde Vincent Callebaut’dan fütüristik sürdürülebilir mimarîyi temsil eden kışkırtıcı çizimler üretmesini bekleriz; Belçikalı mimarlık firması da bu akıllı ve sürdürülebilir Paris vizyonu beklentisini kesinlikle boşa çıkarmıyor. Firmanın, 2050 Paris Akıllı Şehir isimli son proje önerisi, Işık Şehrini gerçek bir Yeşil Şehir haline getirmeyi tasarlıyor.
Bu iddialı proje 2050’ye kadar şehrin sera gazı salınımını yüzde 75’e varan azaltma planına istinaden Paris Belediyesi tarafından sipariş edildi. Ayrıca proje, mühendislik firması Setec Bâtiment’dan gelen verileri de kapsıyor. Hâlâ Vincent Callebaut Architectures’dan bir açıklama beklesek de, riske gireceğiz ve şu andaki haliyle yakın zamanda inşaa edilmeyeceği varsayımında bulunacağız.
2050 Paris Akıllı Şehir, Callebaut’nun eski çalışmalarını (fakat daha büyük ölçekte olanlarını) anımsatıyor ve sekiz büyük kısımdan oluşuyor. Sekiz bölümün her kısmı şehrin belli bir parçasını etkisi altına alıyor ve yüksek teknoloji ürünü sürdürülebilir tasarım ve bitkilendirmeyle kendini gösteriyor. İlki Mountain Towers olarak bilinen masif bir yapıdır ve Paris’in ünlü Rue De Rivoli’de bulunan bina çatılarının üzerinde yer alan 15 ayrı karma kullanımlı konut kulesini öne çıkarıyor.
15 kulenin her birinin cepheleri, biçimleri yusufçuk böceğinden esinlenilmiş iki büyük fotovoltaik ve termal güneş panelleriyle dikkat çekici şekilde kaplanmış olacak ve paneller gün boyu hem elektrik hem de sıcak su üretecekler. Aynı zamanda, geceleri, bir “dönüşümlü hidroelektrik pompalı depolama istasyonu kulenin tepesinden bir şelalenin yağmur suyunu toplayan farklı seviyelerde konumlandırılmış tankların havuzları arasından dışarı akmasına imkan verecek,” diyor firma. Bunun tam olarak ne demek olduğundan emin değiliz, ancak fütüristik fikre uygun ve çevre dostu gibi geliyor.
Projenin diğer göze çarpan öğeleri, sebze bahçelerini, konut kuleleriyle bütünleşmiş denizanasından ilham alınarak tasarlanmış bir çift köprüyü, rüzgâr türbinlerini ve yosun biyoreaktörlerini içeren bir “dikey parkı” taşıyan birkaç büyük bambu kulesini içeriyor. Vincent Callebaut Architectures’a göre, projenin sekiz temel bölümü çok büyük miktarlarda şehir için yenilenebilir enerji üretecek ve kaliteli yaşam alanlarını artıracaktır.
Bu projenin değerlendirme süreci bitmeyecek gibi görünmekle birlikte, büyük ölçekte sürdürülebilir hale geleceklerse, şehirlerin er ya da geç göz önüne almaları gereken türde radikal değişimlere istinaden bu öneri belki de en iyisi üzerinde düşünülecek bir konu olarak ele alınmalıdır.
Kaynak : Gizmag