Bilimadamlarının uzun süredir izlediği özel bir bölge olan Grönland’ daki Petermann Buzulu’ nun kuzeyinden devasa bir parçanın koptuğunu belirttiler.Devasa buzdağının yaklaşık 120 km2 yer kapladığı(yaklaşık Tuzla 123 km2, Sarıyer 151 km2) belirtiliyor. Bilimadamları nedeninin küresel ısınma olduğunu ve bunun Grönland’ da son yıllarda çarpıcı iklim değişiklikleriyle bağlantılı olduğunu düşünüyorlar.
Bazı bilimadamları ise bunun doğal bir olay olduğunu düşünse de, kopan kütlenin büyüklüğü diğerlerini endişelendiriyor. Ohio Üniversitesitesi’ nden buzul bilimci Ian Howat ” Kopan parçanın büyüklüğünü açıklamak için halen düşünüyoruz.” dedi. Bazı Grönland buzulları gerçekten çok hızlı ilerliyor ve elde edilen veriler global sıcaklıktan beş kat daha hızlı ısındığını gösteriyor. Bölgedeki sıcaklıklar son 30 yıl içinde 2.2 C derece arttı.
NASA’ dan buz bilimci Eric Rignot bu olay için , ” Artık bu olanlar doğanın parçası değil” dedi. Bu yeni buzul dağı ise daha küçük parçalara bölünerek Newfoundland,Kanada’ ya kadar sürüklenecektir. 2010′ daki buzdağı da aynı rotayı izlemişti. Aynı zamanda bu aynı zamanda kuzey kutup bölgesinde şimdiye kadar kaydedilen en büyük deniz buzulu oldu.
Kaynak: http://www.ajc.com/news/nation-world/glacier-in-north-greenland-1479607.html
2 Yorum