İsviçre École Polytechnique Fédérale de Lausanne (Lozan Federal Politeknik Üniversitesi-EPFL) ‘ den bilim insanları saniyeden daha hızlı hareket ederek nesneleri yakalayabilen çok hızlı bir robot kolu geliştirdi. Öğrenme Algoritmaları ve Sistemleri Laboratuvarı’ndan (LASA) bir ekip , bir robota inanılmaz hızdaki nesnelerin nasıl bir yol çizerek geldiğini öğretti. İzlemesi oldukça zevkli olan bu son teknoloji robotun gelecekte güvenlik amaçlı uygulamalarda kullanılabileceği belirtiliyor.
Öğreterek programlama adı verilen bir metotla programlanan robotik kol nesneleri yakalamayı öğrenebiliyor. Baxter endüstriyel robotuna başta kendisine gelen nesnelerin izlediği muhtemel yol gösterilerek, bu yol tekrarlatılıyor. 1,5 metrelik kol sanki hedefi yakalayacakmış gibi başta eğitiliyor. Yani aynı insanlar gibi kendi kendine öğrenen robot, nasıl yakalayacağını pratik yaparak öğreniyor.
Robot birkaç kamera kullanarak gerçek zamanlı 3D modeli oluşturarak, su şişesi, çekiç ve tenis raketi gibi nesnelerin saniyenin 100’ de 1’inden hareket ederek yakalıyor. Nesnelerin asimetrik doğaları gereği,onları belli noktalarından tutması gerektiğinde(çekicin veya raketin sapı vb.)robot oldukça etkileyici bir yakalama kabiliyeti gösteriyor. Bilim insanları robota gelen nesnenin yakalanması için gerekli yörünge ve dönüş denklemlerini giriyor. Böylece robot gelen nesneyi aynı bir sporcu gibi ustalıkla yakalayabiliyor.
Ekipten Aude Billard bu teknolojinin potansiyel kullanım alanlarından biri olarak iş güvenliğini gösteriyor. Örneğin, inşaatta çalışan bir işçi veye tehlikeli bir nesne düşse bu robot yakalayarak insanları kurtarabilir.
Kaynak : http://www.gizmag.com/catching-robotic-arm/32022/
Araştırma Referansı :
- Seungsu Kim, Ashwini Shukla, Aude Billard. Catching Objects in Flight. IEEE Transactions on Robotics, 2014; 1 DOI: 10.1109/TRO.2014.2316022