
Bilim insanları aynı Terminatör 2’dekine benzer, katı ile sıvı hale geçerek, sonra da tekrar katı hale geçebilen bir robot geliştirdi. Robotik biliminde devrim olarak nitelendirilen bu gelişmeyle zorlu koşullarda ilerleyebilen robotlar yapabilir.
Araştırmacıların geliştirdiği yeni robotlar mide gibi ortamlarda sıvı hale geçerek, ortamdaki zararlı bileşenleri kaldırabiliyor.
Hong Kong Çin Üniversitesi’nden mühendis Chengfeng Pan , “Robotlara sıvı ve katı haller arasında geçiş yapma yeteneği vermek, onlara daha fazla işlevsellik kazandırıyor” diyor.

Küçük robotlar hassas onarım işlerinden, insan vücudunda ilaç taşımaya kadar birçok alanda kullanılabilir. Sert malzemeler dar veya ızgaralı yüzeylerde sıkıntı yaratırken, esnek robotlar ise kontrol zorluğu ve malzeme zayıflığı gibi problemlerle ortaya çıkıyor.
İşte bu nedenle Chengfeng Pan ve Sun Yat-sen Üniversitesi’nden meslektaşı Qingyuan Wang doğada çözümü aradılar. Deniz hıyarı gibi hayvanlar, yük kapasitesini artırmak ve fiziksel hasarı sınırlamak için dokularının sertliğini değiştirebilirken, ahtapotlar kamuflaj, nesne manipülasyonu ve hareket için kollarının sertliğini değiştirebilir.
Doğadakine benzer özellikler sergileyen bir robot tasarlamak için araştırmacıların, ortam sıcaklığında yumuşak ve katı haller arasında kolayca geçiş yapabilen, toksik olmayan bir malzemeye ihtiyaçları vardı. Normal basınç altında erime noktası 29.76 C yumuşak bir metal olan galyuma döndüler. Yeni ortalama insan vücut sıcaklığının sadece birkaç derece altındaydı. Galyumu sadece elinizde tutarak eritebilirsiniz.
Makalenin kıdemli yazarlarından biri olan Carnegie Mellon Üniversitesi’nden makine mühendisi Carmel Majidi , “Buradaki manyetik parçacıkların iki rolü var, diyor.Bunun için araştırmacılar galyum parçacıklara manyetik parçacıklar ekledi. Bu yeni malzemeye,”manyetoaktif katı-sıvı faz geçiş makinesi” adı verdi. Birincisi, malzemeyi alternatif bir manyetik alana duyarlı hale getiriyorlar, böylece indüksiyon yoluyla malzemeyi ısıtabilir ve faz değişikliğine neden olabilirsiniz. Ayrıca manyetik parçacıklar robotlara aynı zamanda hareketlilik ve manyetik alanda reaksiyon yaratma kabiliyeti verir,” diyor.
Araştırmacılar, katıdan sıvıya geçişin tersine çevrilebilir olup olmadığını (geri çevrilebilirdi) görmek için test ettikten sonra, küçük robotlarını bir dizi testten geçirdiler. Robotlar, küçük hendeklerin üzerinden atlayabilir, engellerin üzerinden tırmanabilir ve hatta yeniden birleşip yeniden katılaşmadan önce nesneleri hareket ettirerek işbirlikçi görevleri gerçekleştirmek için ayrılabilir.
Hatta robotun Lego adamına benzer bir modelini de yaptılar. Lego adamı eriyerek hapishaneden kaçıyor ve diğer tarafta tekrardan oluşarak aynı Terminatör T-1000 gibi faz değiştiriyor.
Ardından, ekip pratik uygulamaları araştırdı. Bir insan midesi modeli yarattılar ve robotun içindeki küçük bir nesneyi yutmasını ve çıkarmasını sağladılar. Örneğin, yutulmuş pilleri çıkarmak için yararlı bir yol olabilir. Sonrasında pili sararak, vücuttan atabilir.
Devre onarımı için, robotlar bir iletken ve bir lehim görevi görecek şekilde devrelere gidebilir ve devrelerde eriyebilir ve hatta bir tutturucu görevi görerek dişli vida yuvalarına sızar ve katılaşır. Böylece birisinin onu yerine vidalamasına gerek kalmadan bir vidanın işlevini yerine getirebilir.
Şimdilik ilaç taşınımı ve yabancı cisim çıkarma gibi kullanım alanları olsa da gelecekte biyomedikal alanında yeni kullanım alanları doğabilir.
Araştırma Matter dergisinde yayınlandı.
Kullanım alanı alanı oldukça geniş bir teknoloji olacak, ancak kötü alanlar da kullanılma potansiyeli de çok yüksek!