Gözündeki bir tümör nedeniyle radyasyon terapisi(radyoterapi) gören bir adam ilk kez rüyalarını renkli görmeye başladı. 59 yaşındaki Avustralyalı adam önceleri rüyalarını siyah beyaz görüyordu. Fakat 4 hafta boyunda başının ön ve yanından radyasyon terapisi gördüğünde, rüyaları canlı renklerde görmeye başladı.
Bu rüyaların bir kısmı eski kız arkadaşları, arabalar ve tuttuğu bir balığı olarak; mental açıdan değişkenlik gösteriyordu. Bir keresinde ise kara tahtadan çıkarak kendine doğru gelen cebir sembolleri gördü. Adamın daha öncesinde neden siyah beyaz rüya gördüğü net olmasa da, belki de çocukken büyüdüğü dönemde televizyonların siyah beyaz olması olabilir. Sadece siyah-beyaz film ve T.V. izleyen çocuklar genelde rüyalarını grinin tonlarında görebiliyordu. Fakat Avustralya’da 1975’ten beri bütün televizyonların renkli olduğu düşünülürse, bu tuhaf olabilir. O zamanlar adam yirmilerindeydi.
Beyin Aktivitesi mi Değişti ?
Tedaviyi gerçekleştiren, onkolog Michael McKay adamın renkli rüyalar görmesinin, radyasyonun beyindeki elektriksel aktiviteyi değiştirmesinden kaynaklanabileceğini düşünüyor. Radyasyonun elektriksel beyin aktivitesini etkileyebileceğine dair bazı kanıtlar mevcut. Çernobil faciası sonrasında insanlar yüksek dozajda radyasyona maruz kaldı. İnsanlarda yapılan elektroansefalografi(EEG) testlerinde sıra dışı elektriksel beyin aktivitesi gözlendi. Hastaların üçte birinde anormal rüyalar tespit edildi. Kafa bölgesinden radyoterapi alan hastalarda anormal rüyalar rapor edilmese de, bu rapor eksikliğinden olabilir diyor Dr. Mckay. Adamın kolay tedavi edilebilecek bir göz tümörü olsa da, diğer insanlarda terminal beyin tümörleri olduğundan dolayı kafadan radyasyon alıyor. Bu da onları tuhaf rüyalar görmeye daha az meyilli yapıyor olabilir.
Avustralyalı adam EEG testine girmediğinden, radyoterapinin beyninde yarattığı etki gizemini koruyor. “Eğer radyasyon EEG aktivitesini etkiliyorsa, rüya tecrübesini değiştirmesi gayet mümkün,” diyor Melbourne Üniversitesi’nden Simon Cropper.
Siyah Beyaza Geri Dönüş
Cropper , adamın rüyalarının değişen beyin aktivitesiyle daha renkli olmasının, algının kolayca modifiye olabilen bir bileşeninin renk olmasından kaynaklandığını belirtiyor. Örneğin halüsinojenler EEG’yi etkilediğinden daima renk tecrübesini yükseltir.
Ya da daha sıradan bir açıklaması olabilir. Radyasyon nedeniyle adam uykusunun farklı aşamalarında daha sık uyandığından, renkli rüyaların daha fazla hatırlayıp, farkındalığını yükseltmiş olabilir
Tümör radyoterapiyle tedavi edildikten birkaç gün sonra adam tekrar siyah beyaz rüyalar görmeye başladı. McKay diğer insanlarda da radyoterapiden kaynaklı benzer rüya değişimi tecrübelerini çalışabilmeyi umuyor.
Aranızda radyoterapi nedeniyle değişik rüyalar gören var mı ?
Araştırma Referansı : Sleep Medicine, DOI: 10.1016/j.sleep.2017.01.010
Bir Yorum