Kromozomların ucunda bulunan ve telomer adı verilen yapılarının boyunun bazı kanser türlerine yakalanma riskini gösterebildiği belirlendi. Washington’da bulunan Amerikan Kanser Araştırma Derneği’nin yayımladığı araştırma, kromozomların uç kısmını koruyan bu yapıların çok uzun ya da çok kısa olmasının kanser riskini artırdığını, telomerlerin uzunluğu ve kanser arasındaki bağın anlaşılmasıyla yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinin önünün açılabileceğini ortaya koydu.
ABD’deki Pittsburgh ve Singapur’daki Singapur Üniversitesi’nden bilim adamlarının araştırmasına 28 bin kişi katıldı. Hastalar telomer uzunluğuna göre 5 gruba ayrıldı.
1993’ten bugüne kadar süren araştırma sonunda 4 bin 60 kişi kansere yakalandı.
Telomerleri en uzun olanların akciğer kanserine yakalanma riskinin yüzde 66, prostat kanseri riskinin yüzde 55, meme kanseri riskinin yüzde 39 ve kolon kanseri riskinin yüzde 37 arttığı belirlendi.
Bununla beraber araştırma, telomerleri en uzun olan gruptakilerin telomerleri ortalama boyda olanlara göre mide kanserine yakalanma riskinin yüzde 55, mesane kanseri riskinin yüzde 117 ve kan kanseri riskinin yüzde 68 arttığını da gösterdi.
Telomerleri en kısa olanların ise ortalama uzunluktaki telomerlere sahip kişilere göre mide kanserind yakalanma riski yüzde 63, mesane kanseri riski yüzde 72, lösemi kanseri riski ise yüzde 115 olarak hesaplandı.
Araştırmaya imza atanlardan Jian-Min Yuan, telomerler ve kanser arasında belirgin ama karmaşık bir ilişki olduğunu belirtti. Bilim adamı, bu ilişkinin anlaşılmasıyla kişilerin bazı kanser türlerine yakalanma riskinin öngörülebileceği, bu durumun da önlemler alınmasına ya da sağlıklı telomer uzunluğuna sahip olmak için yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine olanak verebileceğini vurguladı.
http://www.prweb.com/releases/2017/04/prweb14203944.htm
iPhone’umdan
Kanser hücrelerinin teorik olarak sonsuza dek bölündüğünü kabul edersek; evet, kanser ve telomerler arasında sıkı bir ilişki var. Bu bağ çözüldüğün de ise yaşlanmadan yıllarca yaşama olanağına da kavuşacağız.