Japonya’da gerçekleştirilen yeni bir klinik denemede, dünyada ilk kez 6 günlük bir bebeğe embriyonik kök hücrelerden elde edilen yeni karaciğer hücreleri nakledildi. “Köprü Tedavisi” verilen bu teknik sayesinde, bebek karaciğer nakli olana kadar sağlıklı tutulabilecek. Bu çığır açıcı tedavi sayesinde, hayati tehlikesi olan hastalarda kullanılabilecek.
Bebek üre döngüsü bozukluğu(üre siklus enzim defekti) adı verilen nadir bir genetik kondisyona sahipti. Karaciğer eksik bir enzim nedeniyle azotu, üreye yıkamadığından, idrarla atılamıyor. İşte azot atılamadığından, amonyak kana karışarak ölümcül sonuçlara neden olabiliyor.
Normalde bu durumda karaciğer nakli gerekiyor fakat nakil ameliyatları 3 ila 5 aylık olana kadar yapılamıyor. İşte o zamana kadar iş işten geçebiliyor.
Japonya Ulusal Çocuk Sağlığı ve Gelişimi Merkezi’nden(NCCHD) bilim insanlarının yaptığı yeni klinik denemede, hepatosit adı verilen karaciğer hücrelerinin nakli gerçekleştirildi. Normalde bu hücreleri elde etmek çok zor olduğundan, ekip embriyonik kök hücreleri kullanarak bu hücreleri üretti.

Sonrasında üretilen hepatositler hastanın karaciğer kan damarlarına enjekte edildi. Kandaki amonyak konsantrasyonuna bakan araştırmacılar herhangi bir yükselme görmedi. Hiçbir komplikasyonun raporlanmadığı ameliyat sonrasında, araştırmacılar zamanı geldiğinde karaciğer naklini gerçekleştirebilecekler.
Bu araştırma bazı ilklere öncülük etti. Bu klinik araştırmayla bir karaciğer hastalığının tedavisinde ilk kez transplante hepatositler kullanıldı. Ayrıca bu araştırmayla Japonya’da ilk kez embriyonik kök hücreler kullanılmış oldu. Araştırmacılar böylece bu tekniğin insanlarda güvenirliğini ve etkinliğini doğrulamış oldu.
Ekip bu “köprü tedavileri” sayesinde yeni doğanların karaciğer nakline kadar sağlıklı tutulabileceklerini söylüyor.
Kaynak: https://newatlas.com/medical/liver-stem-cell-treatment-clinical-trial/
Bir Yorum