Yakında mobil cihazlara yeni bir teknik özellik eklenebilir. Zaten her özellik var artık diyebilirsiniz fakat, bu oldukça farklı bir özellik. Bristol Üniversitesi ve Alman Yapay Zeka Araştırma Merkezi’ nden (DFKI Saarbrücken) bilim adamları,kendi kendine şekil değiştirme özelliğine sahip yeni bir teknoloji keşfettiler. Morphees yani şekil değiştirenler adını verdiği yeni bir konsept tanıttılar. Şimdiden birkaç prototip üzerinde gösterilen çalışma oldukça ilginç. Prototipler kendi kendine şekil değiştirebilme özelliğine sahip. İstenilen kullanım amacına göre şekil değiştirecek prototipler sayesinde telefonların ve bilgisayarlar şekillerini değiştirebilecekler.
Aynı zamanda ekranlarda daha fazla piksel göstererek, yüksek çözünürlüğe ulaşabilecek ve daha esnek kullanıma imkan tanıyacak. Ayrıca ilerde cep telefonunuzdan indireceğiniz uygulamalar sayesinde telefonunuzun tasarımını ve şeklini değiştirebileceksiniz.
“ Bu buluşun en enteresan yanı mobil cihazların isteğe göre şeklini değiştirmeye imkan vermesi olacak. Örneğin, app-store’ dan indirdiğiniz bir oyunu oynayacağınız zaman telefonunuzun aynı bir oyun konsolunun kolu gibi şekil alabilecek. Ayrıca bu sayede cep telefonunuz veya mobil cihazınız anında stres topuna dönüşecek ya da katlanıp, banka şifrenizi diğerlerinin görmesini engelleyecek, “ diyor Bristol Üniversitesi’ nden Prof. Sriram Subramanian ile uzun süredir çalışan Bilgisayar Bilimleri’ nden Dr Anne Roudant.
Tasarımcıların da yardımıyla yüksek çözünürlüklü şekil çözünürlüğüne sahip 6 Morphees prototipi üretildi. Şekil değiştiren alaşımlar kullanılarak, ısındığında eski şekline geri dönen teller ve yaylar üretiliyor. Ayrıca elektro aktif polimerler kullanılarak, voltajla bükülebilen malzemeler de üretildi. Bazılarında ise servo motorlar ve gitar telleri kullanılarak cihazın kendi şeklini değiştirebilmesi sağlanıyor.
Her cihazın dayanıklılığı ve zayıflığı 10 deformasyon özelliğine bağlı. Bunlar cihazın şekil çözünürlüğünü tanımlıyor.
Area (Alan) : Değişebilen yüzey alanı
Granularity(Taneciklik) : Fiziksel aktüasyon noktalarının yoğunluğu .
Porosity( Gözeneklilik) : Maddedeki deliklere ve devamsızlığa bağlı. Gözenekli toplam alanın oranı.
Curvature (Eğimlilik) : Yüzeyin eğimine bağlıdır.
Amplitude (Genişlik) : Yer değişim noktalarındaki değişim. Rigid bir yüzey için genişlik 0, küre için 1.
Zero-crossing ( Sıfırdan Geçiş) : Bir şeklin dalga benzeri şekiller yapabilme kabiliyeti.
Closure (Kapanma) : Şeklin kapanabilme özelliği. Düz bir şekil % 0 kapanmaya sahipken, küre % 100 kapanmaya sahip.
Stretchability (Gerdirilebilme) :Yüzeyin iki nokta arasında bükülebilmesi.
Strength (Dayanıklılık) : Kontrol noktasını minimum ve maksimum nokta arasında ilerletmek için gereken kuvvet.
Speed( Hız) : Kontrol noktasını minimum ve maksimum nokta arasında ilerletmek için gereken zaman.
Videoda 6 farklı prototipin çalışmasını izleyebilirsiniz. Gelecekte şekil değiştirebilen cep telefonları ve bilgisayarlar bizi bekliyor.
Kaynak : http://www.gizmag.com/morphees-shape-resolution/27304/
Otomasyonun ne kadar değerli olduğunu Tesla ile görüyoruz. Güzel bir çalışma . Bakalım nasıl sonuçlanacak