Sorting by

×
İlginç BilimUzay-ZamanVideobilim

2018 MARS YOLCULUĞUNUN DETAYLARI

2018 mars yolculuğu

Eğer Dennis Tito kadar zengin olsaydınız, özel kurum  kurarak 2018’ e kadar insanları Mars’ a yollayıp geri döndürmeyi düşünebilirsiniz. Inspiration Mars Foundation (Mars İlhamı Kurumu)  SpaceX dragon kapsülüyle  Mars’ a 500 günlük bir yolculuk için iki kişiyi yollamayı düşünüyor. 2018 Mars yolculuğunun detayları bu yazıda .

Peki Kimler Gidecek ?

500 günlük yolculuk boyunca oldukça sıkılacağınız kesin. Orta yaşlı evli ve çocuklu bir çiftin 500 günden fazla sürebilecek bir görev için uygun kişiliğe sahip olacağı düşünülüyor. 500 gün dünyadan milyonlarca km uzakta aşırı sıkılacak ve deliliğin limitlerini zorlayacak bu çiftin çok stabil olması gerekir. Tabi sıkılacaklarından ne yapacakları da malum, fakat en yakın duş 50 milyon km uzakta olacağından yine de dikkatli olmak lazım.

Güvenli Mi ?

Çocuklu çiftlerin tercih edilme nedeni ise belki de geri dönülemeyeceği.  Güneşin en az olduğu zamanlarda bile yolculuk etseler, çok fazla radyasyona maruz kalabilirler.

Uzay gemisinin arkasında su tankı olsa da bunun büyük güneş patlamalarında işe yaramayacağı ve ölümcül güneş olaylarında etkisiz olabileceği belirtiliyor.

Ayrıca, küçük de mikro meteor çarpma olasılığı var, bir meteor bütün görevi bitirebilir. Hava kilidi ve özel uzay elbiseleri için herhangi bir oda ayrılmayacak. Çünkü herhangi bir şey arızalandığında tamir edilecek yerde bulunması gerekiyor.

Yolculuk 500 gün süreceğinden  geri dönüş için yeterince yakıt kalmayabilir. Ya da yolda bir problem olursa bu problemi çözmek 498 gün sürebilir.

Herkes bütün risklerin farkında ve iyi hazırlanıyor. Bu riskler nedeniyle görevin çok iyi düşünülmesi gerekiyor.

 2018 Mars Yörünge

Peki Nasıl Hayatta Kalacaklar ?

Çevresel Kontrol ve Hayat Destek Sistemi 70 kg’ lık iki kişiyi 500 gün hayatta tutacak şekilde tasarlandı. Aslında bu komik  çünkü gerçekten bir çift heteroseksüel çift yollanacak. Sistem tümüyle hayatta kalmak için tasarlandı,  hiçbir lüks yok. Ne duş var , ne mahremiyeti gizleyecek bir şey. Kişi başına 7 m3 alan düşüyor. Ayrıca odada bir egzersiz aleti olacak, çünkü kemik yoğunluklarını uzayda korumaları lazım. Dehidratlaşmış 1384 kg besin olacak. Su dönüştürülerek defalarca kullanılacak.

Mars’ ta  Uçuş Nasıl Olacak ?

Bu ızdırabın ödülü ise Mars’ ın etrafında 10 saat geçirmek olacak. Ayrıca Mars’ ın gece yüzünde 100 km kadar yakınlaşmış olacaklar. Uzay mekiği saniyede 8 km hızla gidiyor yani ISS(Uluslarası Uzay İstasyonu) ‘ in 4 katı daha hızlı.

Peki Dünya’ ya Nasıl Geri Dönecekler ?

İnişte Apollo tarzı bir iniş yapmak için, kapsül ve ısı kalkanı kullanılarak atmosferden geçilecek ve paraşütle okyanusa inilecek. Fakat bu iniş şimdiye kadarki en hızlı iniş olacak. Saniyede tam 14 km .  Yani 50400 km hızla dünyadaki en hızlı hareket eden insan olacaklar.

Kaç Liraya Patlayacak?

 Tüm göreve boyunca 1-2 milyar dolar harcanması planlanıyor. Curiosity 2,5 milyara patlamıştı.

2018’ de Mars’ a Gitmek Gerçekten Mümkün Mü?

2018’ de Mars’ ın serbest dönüş yörüngesine en olası noktadan yapılacak. Ayrıca solar radyasyonun en düşük olduğu yerden yapılacak. Eğer çok önemli bir gecikme olmazsa 5 Ocak 2018’ de fırlatma yapılabilir, fakat eğer olursa en erken 2030’ da fırlatma yapılacak.

Uzayda değişik etmenler olduğundan, uzay yolculuğu oldukça zor. Bununla beraber , eğer bir problem olursa , kurtarma operasyonu düzenlemek nerdeyse imkansız.

Mars ‘ a gitmek bakalım kime nasip olacak ?

Kaynak : http://www.dvice.com/2013-3-1/details-first-human-mars-flyby-dangerous-we-can-do-it

Video : www.cnnturk.com

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu