
Yeni keşfedilen retina e-kağıt(e-paper) gözbebeği büyüklüğünde ve aynı Black Mirror’daki gibi sanal dünyaların yaratılmasına neden olabilir. İnsan gözünün algılayacağı sınırları sonuna kadar geliştirecek ve ultra gerçekçi görüntüler üretebilecek. bu sayede sanal gerçeklik ve diğer arttırılmış gerçeklik uygulamaları kökten bir değişim geçirebilir.
Artık telefonlarımız, televizyonlarımız gibi bir çok OLED ve mikro LED ekran olsa da bunların görüntülerinin iyileştirmede halen bir sorun var. Yani piksellerin giderek küçülmesi gerekiyor. Bir mikro LED ekranda pikseller net ve keskin görüntü oluşturmada oluşturacaksa 1 mikrometreden daha küçük olamaz.
Bu nedenle, İsveç’teki Chalmers Teknoloji Üniversitesi, Göteborg Üniversitesi ve Uppsala Üniversitesi’nden araştırmacılar, pikseller yerine farklı bir teknik kullandılar. Elektriksel durumuna göre yalıtkan halden metale yani iletkene dönüşebilen bir malzeme olan tungsten oksitten “metapikseller” adını verdikleri bir malzeme yarattılar. Metapikseller, boyutlarına ve düzenlenişlerine göre ışığı farklı şekilde yansıtırlar ve elektrik akımıyla manipüle edilebilirler. Bir bakıma, ışığın onlara nasıl çarptığına bağlı olarak farklı renkler alabilen kuş tüylerindeki pigmentler gibi işlev görürler.
Metapiksellerin bir ışık kaynağına ihtiyaç duymaması, video piksellerinin çok küçüldüklerinde yaşadıkları renk akması ve tekdüzelik sorunları gibi sorunları ortadan kaldırır.
Ayırt Edilemeyecek Kadar Gerçek Sanal Dünyalar Yaratılabilecek
Sonuç olarak, ekip yaklaşık 560 nanometre genişliğinde piksellerle dolu, insan göz bebeği büyüklüğünde bir ekran yaratmayı başardı. Retina e-kağıt olarak adlandırılan bu ekran, inç başına 25.000 pikselin üzerinde bir çözünürlüğe sahiptir. Chalmers’ın bu buluşla ilgili haber bülteninde “Bu buluş, gerçeklikten görsel olarak ayırt edilemeyen sanal dünyaların yaratılmasının önünü açıyor,” deniyor.
Chalmers Kimya ve Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Profesör Andreas Dahlin, “Bu, her pikselin gözdeki tek bir fotoreseptöre, yani ışığı biyolojik sinyallere dönüştüren retinadaki sinir hücrelerine karşılık geldiği anlamına geliyor. İnsanlar gözü bundan daha yüksek bir çözünürlüğü algılayamaz ” diye ekliyor.
Küçük ekranın etkinliğini göstermek için araştırmacılar, Gustav Klimt’in ünlü eseri Öpücük’ü yeniden ürettiler. Görüntü, yaklaşık 1,4 x 1,9 mm boyutunda olan ve standart bir akıllı telefonun 1/4000’i büyüklüğündeki ekranda mükemmel çözünürlükte gösterildi.
“Geliştirdiğimiz teknoloji, bilgi ve çevremizdeki dünya ile etkileşim kurmak için yeni yollar sunabilir,” diyor projeyi tasarlayan ve çalışmanın baş yazarı olan Uppsala’dan Kunli Xiong. “Yaratıcı olanakları genişletebilir, uzaktan işbirliğini iyileştirebilir ve hatta bilimsel araştırmaları hızlandırabilir.”
Araştırmacılar artık icatlarını daha da geliştirmek için çalışıyorlar, ancak bunun minik optik dünyasında dramatik bir etki yaratacağı düşünülüyor.
Göteborg Üniversitesi’nden Giovanni Volpe, “Bu, kaliteyi artırırken enerji tüketimini azaltan, minyatür boyuta küçültülebilen ekranların geliştirilmesinde önemli bir adımdır. Teknolojinin daha da iyileştirilmesi gerekiyor, ancak retina e-kağıdının bu alanda önemli bir rol oynayacağına ve sonunda herkesi etkileyeceğine inanıyoruz, “diyor .
Araştırma Nature dergisinde yayımlandı .
https://newatlas.com/materials/retina-e-paper

