Sorting by

×
BilimBiyolojiKimyaTıp ve Sağlık

BODY WORLDS EĞİTİCİ ANATOMİ SERGİLERİ

Şu an Ankara’ da olan Body Worlds sergisinde, gönüllü insanlardan alınan vücutlar veya farklı hayvanlardan alınan gövdeler plastinasyon (plastikleştirme) işlemi uygulanarak formaldehite göre ilginç bir yöntemle sergileniyor. Alman bilim adamı ve anatomici Dr. Gunther von Hagens’ in ilk kez 1977′ de bulup geliştirdiği plastinasyon yöntemi oldukça ilginç bir yöntem. Bu teknikle su ve yağ dokusu yerini plastikle değiştiriyor. Bu nedenle modeller koku yaymıyor veya bozulmuyor. Ayrıca özellikler korunduğundan kaslar,lifler, kemikler olduğu gibi kalıyor.

Plastinasyon yapılan vücutlar tümüyle gönüllü  bağışlarla gerçekleşiyor. Kimlikler gizli tutuluyor. Sadece atlı adam heykelindeki adam, Dr. Gunther von Hagens ‘ in kansere yakalanan bir gazeteci arkadaşı. Bir tek onun kimliği   biliniyor.

Peki Plastinasyon Nasıl Yapılıyor ?

Plastinasyon işleminde dört  proses izleniyor. Bunlar doldurma, dehidrasyon, vakumla çekme ve sertleştirme prosesleri yer alıyor. Su ve yağ dokuları yerlerini iyileştirici polimerlerle dolduruyorlar. İyileştiri polimerler ise silikon, epoksi ve polyester kopolimer içeriyor.

Plastikleştirmenin ilk adımı doldurma. Doldurmada genelde formaldehit(oldukça zehirli bir kimyasal) kökenli bir çözelti kullanıyor. Örnek dikkatle ayrılarak, özel anatomik elementlere zaman harcanıyor. Formaldehit veya diğer koruma çözeltileri dokuların bozulmasını engelliyor. Ayrıca katılaşmaya da yardım ediyor ve bunu şekil planlamasında da yardımcı olarak kullanıyorlar.

Gerekli ayrımlar yapıldıktan sonra numune aseton banyosuna alınıyor. Dondurucu soğukta aseton hücrelerin içindeki suyla yer değiştiriyor.

Üçüncü adımda ise numune silikon, lastik, polyester ve epoksi reçineden oluşan sıvı polimer banyosuna daldırılıyor. Vakum yaratılarak aseton düşük sıcaklıkta kaynatılıyor. Sonra aseton hücrelerden buharlaşarak, hücrelere sıvı plastikle doluyor.

 

Plastik ise gaz, sıcaklık veya ultraviyole ışıkla sertleştirilmek zorunda. Sertleştirme başlamadan önce numune  hangi konumda bırakılmak isteniyorsa o şekle getiriliyor.

Numuneler tümüyle bir insan, bir hayvan veya bir organ olabiliyor. Bu numuneler plastinasyon olmuş oluyor böylece.


Body Worlds Sergileri

Body Worlds bedenin ızdırap, hastalık ve optimal sağlık hallerindeki anatomik çalışmaları yoluyla insan bedeninin karmaşıklığını, direncini ve savunmasızlığını gösteriyor. İlk kez 1995 yılında sergilenen Body Worlds, bugüne kadar Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika olmak üzere 60’tan fazla ülkede, 30 milyondan fazla ziyaretçiye ulaşmıştır. Body Worlds sergisinin temel amacı sağlık eğitimidir. İnsanın kendiyle karşı karşıya kalmasını sağlayan unutulmaz bir deneyimi ortaya koyan Body Worlds sergisi, vücutlarını bağışlayan kişilerin bedenlerinin ve iç organlarının halka sunulduğu tek insan anatomisi sergisi niteliğini taşıyor.

Body Worlds sergisi özel olarak geliştirilen sunumlardan oluşuyor:
• Body Worlds ve Zamanın Aynası
• Body Worlds ve Kalbin Öyküsü
• Body Worlds & Beyin – Bir Buçuk Kiloluk Mücevherimiz
• Body Worlds Yaşam Döngüsü
• Bir Yürek İşi

Sergi İzlenimi : 

Sergiye gitmeden önce aslen çok bir şey beklemiyordum. Ama bilimsel merakım sayesinde doktor olan eşimle birlikte sergiye gittik. Sergiye girmek için uzun bir kuyrukta beklemek gerekebiliyor. İlgi gerçekten çok yüksek derecede. Sergide fotoğraf çekmek, numunelere dokunmak ve yiyecek-içecekle girmek kesinlikle yasak. Sergiye girdiğim andan itibaren ilginç bir his duydum gerçekten. Fetüslerle başlayan yolculuk , pek çok ilginç vücut ve organ örneğiyle son buldu. Şahsen sergiyi çok enteresan buldum. Sergide insan vücudunun ne kadar kırılgan ve narin olduğunu bir kez daha gördüm. Sergide gerçekten çok numune var. Mesela, bisikletçi dev adam, itfaiyeci adam gibi değişik vücutlara değişik görevler yüklenmiş. Mesela alzheimer olunca beynin küçüldüğünü görebiliyorsunuz.

Gerçekten çok enteresan bulduğum sergiyi herkese tavsiye ediyorum. Oldukça eğitici sergiyi çok başarılı buldum.

NOT: Duygusal açıdan hassas dönemdeki insanlara kesinlikle tavsiye etmem. Eğer bir yakınınızı kaybettiyseniz yakın zamanda, lütfen şimdilik gitmeyin.

 

Body Worlds Sergisi Ankara Kentpark AVM’ de (1. katta) . Biletler sergiden veya internetten alınabiliyor. Görmeyenlerin sergiye gitmesi için son fırsat olabilir. Body Worlds 24 Mart 2013′ te bitti.
http://www.biletix.com/etkinlik-grup/34807025/ANKARA/tr

Kaynak : http://en.wikipedia.org/wiki/Plastination

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu