Sorting by

×
BilimBilimsel GelişmeMakalelerTıp ve Sağlık

Otizmlilerin Beyninde Çok Daha Fazla Bağlantı Kurulduğu Keşfedildi

otizm

Bilim insanları, bazı insanların neden otizmli olduğunu keşfetti. Yeni bir çalışmaya göre otizmli bireylerin beyinlerinde nöronların birbirine bağlandığı ve birbirleriyle iletişim kurmasına yarayan sinapsların normalden fazla olduğunu gösteriyor.

New York Kolombiya Üniversitesi’nden bilim insanları daha fazla sinapsın  oluştuğunu düşünüyor.Çünkü  beyinde fazla kısımların “budanması” (atık hale getirilmesi) yoksunluğu erken yaşlarda meydana gelmektedir.

Araştırmacılar,”bu keşfin beynin bu kompleks durumunu anlayabilmek  adına dev bir sıçrama olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda hastalık için muhtemel tedavi ümidi oluşturmaktadır.” diye konuştu.

Bilim insanları otistik özellikli farelerde sinaptik budanmayı yenileyebilmeye ve semptomları azaltmaya çalışıyorlardı. Genellikle transplant(organ nakli) hastalarında bağışıklık sistemini baskılamak için kullanılan bir ilaç kullanmanın,otizm benzeri semptomları azalttığı tespit edildi.

Aslında “Rapamisin” adlı ilacın bazı önemli yan etkileri gözlenmektedir. Bu yan etkileri nedeniyle otizm tedavisi için uygun bir ilaç değildir. Ama bu keşif Neuron adlı dergide yayımlanan bir çalışmaya göre sinapsların sayısını azaltan diğer terapiler için olasılıkları geliştirmektedir.

Çalışmanın yapıldığı New York Kolombiya  Üniversitesi psikiyatri kürsüsünden Prof. Jeffrey Lieberman :” Bu eşsiz buluş sayesinde otizm için aranan tedavi yöntemleri geliştirililebilir,” dedi.

otizmli beyni-gerçek bilim
Çocuklukta normal beyin gelişiminden, sinaps oluşumunda gerçekleşen artış ,otizm davranışıyla ilişkilendirilen beynin korteks kısmında değişime neden oluyor. Credit Daily Mail (beynin üstteki büyük kısmı)

İngitere’de 500.000’in üzerinde insanı etkileyen otizm,diğer insanlarla ilgisi olan ve diğer insanlarla iletişim kurmak için acı çekenlerin yeteneklerini azaltan bir davranışsal bozukluklar yelpazesini kapsamaktadır. Beyin gelişiminin genetik ve çevresel faktörlerin ortak kombinasyonu tarafından tetiklendiğine inanılır.

Normal bir beynin gelişiminde çocukluk döneminde özellikle beynin otistik davranışlarla ilişkili bölümü olan korteksinde bir sinaptik oluşum patlaması meydana gelir.

Budanma eylemi geç adölesanlarda bu kortikal sinapsların yarısından fazlasını ortadan kaldırır. Sinapslar otizmle ilişkili pek çok genin etkisi altında kalmıştır.Bu durumda sinapsların oynadığı rol spekülasyonların başını çekmektedir. Kolombiya Üniversitesi bilim insanları çeşitli nedenlerle hayatını kaybetmiş yaşı 2 ile 20 arasında değişen 26 otistik genç bireyin beyinlerini incelediler.

Araştırmacılar,geç çocukluk dönemindeki diken (omur) yoğunluğun sağlıklı beyinlerin yaklaşık yarısında düştüğünü tespit etti;ama otistik bireylerin beyinlerinde bu oran sadece %16 olarak saptandı.

Baş araştırmacı Prof.David Sulzer:”Yaşlı hastaların  ve otizm benzeri davranışları olan farelerin  beyinlerinde saptanan daha düşük sayıdaki sinapslara rağmen ilk defa birisi otizmli çocukların gelişimi boyunca budanma eksiğini araştırdı ve tespit etti. “dedi.

Laboratuardaki farelerde,budanma problemi mTOR adı verilen aşırı aktive olduğu zaman beyin hücrelerinin birbirlerini budama yeteneğini baskılayan bir proteine dayandırılmıştır.

Bilim insanları aşırı uyarılmış proteinlerin büyük çoğunluğu aynı zamanda otizmden muzdarip beyinlerin çoğunda bulunduğunu tespit etti.

Rapamisin mTOR’u inhibe eder ve farelerde ; hayvanlar henüz otizm belirtileri gösterdikleri zaman geç bir evre olsa bile normal otofajiyi ve sinaptik budanmayı düzenler.

Prof.Sulzer:”Eğer daha iyi bir ilaç bulabilirsek davranışlardaki değişimi görebildiğimiz gerçeği bir çocuğun tanı konduktan sonra bile hala tedavi edilebileceğini akla getiriyor.”dedi.

“İnsanlar genellikle yeni sinapsların gerekli düzenlemelerini öğrenmeyi düşünürken,uygunsuz sinapsların ortadan kaldırılması da en az onun kadar önemli olabilir.”diye ekledi.

Yüzlerce genin otizmle alakalı olduğunun bulunması kayda değer bir keşiftir;ama hemen hemen insan deneklerin tümü mTOR aşırı aktivasyonuna sahipti ve otofaji azalmıştı.Ve tümünde normal sinaptik budanma eksikliği açıkça görülmektedir.

Otizm için Ulusal  Otistik Cemiyeti’nin Merkezi müdürü Carol Povey şöyle dedi:”Bu ilginç araştırma otizmli ve otizme sahip olmayan insanlar arasında varolan karmaşık beyin farklılıklarını anlayabilememiz hususunda gelişmemize yardım edecektir.”

“Bununla birlikte,otizme çare olacak bir ilacı geliştirebilme önerisi dikkatle ele alınmalıdır.Etik karışıklıkları göz önünde bulundurmak bir yana gerçekten yetersizliği olan insanlar üzerinde aniden otizm benzeri davranışlar sergileyen fareler üzerinde denenen ilaç tedavisinin etkilerinin tahmin etmemizin mümkün olup olamayacağını sorguluyoruz.”

 

otizm2

Kaynak : Daily Mail

Daha Fazla Göster

Gökhan Bahtiyar

1989 Bulgaristan'ın Kırcali şehrinde dünyaya gözlerimi açtım.Ailemin zorunlu göç sebebiyle 1990 yılında Türkiye'ye göç etmesiyle İzmir'de yaşamaya başladım.2007 yılında İzmir Atatürk Lisesi'nden ve akabinde 2013 yılında da Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden başarıyla mezun oldum. İzmir Kâtip çelebi üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri'de ihtisas yapmaya hak kazandım.Çok sevdiğim tıbbın bilinmezlerle dolu psikiyatri alanındaki son gelişmeleri sizlerle paylaşmaktan onur duyacağım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu