Sorting by

×
GenetikTıp ve Sağlık

Harvard’tan Gerçek Kalp Gibi Atan Yapay Kalp

Kalbin ne kadar önemli bir organ olduğunu söylemeye gerek yok herhalde. Her ne kadar kalp bu kadar önemli olsa da bilimsel açıdan hastalıkları ve tedavileri doğrudan üstünde çalışmak oldukça büyük bir problem. Harvard’dan bilim insanları kalbin son ventrikülünün sürekli atan bir modelini üreterek, tasarlanmış tüm kalpler üretmek için büyük bir adım attı.

Geleneksel olarak yeni ilaçlar ve tedavileri test etmek için hastalıkları modellemek ve de bunları hayvanlar üzerinde test etmek gerekiyor. Buradaki asıl problem bu tedavileri insanlara aktarmak oldukça zorlu , çünkü insanlar kalpleri en önemli organları.  Gün geçtikçe insan hücreleri kullanılan mini fare kalpleri gibi kalp denemeleri yapıldı ve de on a chip uygulamaları geliştirildi.

İşte Harvard araştırmacıları insan kalp hücrelerini nanofiber iskeletler üzerine inşa ederek yeni bir model tasarladı. İlk olarak biyobozunur polyester ve jelatin ile iplikler yapıldı sonra bunlar bir koni şeklinde bir toplayıcı cihaz üzerinde toplandı ve aynı yönde sarıldı.

Sonra bu temel iskeletin içine yaşayan kalp hücreleri tanımladı. 3 ila 5 gün içinde bu hücreler doku duvarında büyüyerek, doğal stabil bir şekilde atmaya başladı.

Modelin uyarana verdiği tepkiyi görmek için izoproterenol verildi  ve kalp gerçekte olduğundan daha hızlı atmaya başladı. Hatta araştırmacılar bazı delikler açarak, kalp krizini tetikledi. Uzun süreli çalışmayla bir karıncığa hizmet edebilecek , biyoreaktör ürettiler. Böylece valfler,kataterler ve deneyler için portlar açıldı. Bu sayede karıncıklar 6 ay boyunca çalıştı.

Sonraki adımda ise hastalardan toplanan kalp hücreleri ile , daha doğru ve kişiselleştirilmiş kalp modelleri yapılarak tedavi geliştirilebilir. Bu modellerde hastanın genetik modeline uygun ilaç geliştirilebilecek. Sonraki hedef ise dört odacıklı kalp geliştirmek. Böylece hastanın genetik yapısına uygun dokular üretilerek, daha gerçekçi ilaç denemeleri yapılabilir.

Araştırma Nature Biomedical Engineering’nda yayınlandı.

Kaynak:  Harvard

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu