Sorting by

×
BilimFizikİlginç BilimSanatTıp ve Sağlık

Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Buluşlarını Çizerse Ne Olur ?

Yeni açılan bir sergi, alanlarında dahi olan ve Nobel Ödülü almış bilim insanlarının pastel çizimler konusunda çok da iyi olmadığını bize gösterdi. Sergi, UC Davis’te açıldı. Bu sergide dünyaca ünlü bilim insanlarının aceleyle karalanmış pastel çizimleri yer almakta. Fotoğrafçı Volker  Steger, bilim insanlarının yaptıkları pastel çizimleri ve kendilerini aynı karede alarak bu sergide sergiliyor.

Bu samimi görüntüleri almak için, Volker önce bilim insanlarına pastel ve kağıt verdi. Daha sonra bunları kullanarak bilim insanlarından çalışmalarını kısaca özetleyecek bir taslak çizmelerini istedi. Daha sonra bilim insanları çizdikleri şaheserleri (!) tutarak aynı karede fotoğraflandılar.

Steger, bu fotoğraf çekimi hakkında “Daha önce hiç görmediğim insanları çağırdım ve aceleyle onlardan çalışmalarını çizmelerini istedim. Yani bu bilim insanları daha önce hiçbir şekilde bunu denememişlerdi. Her şey spontane gelişmişti,” diyor.

“Ama bu çalışmama katılan bilim insanlarının hepsinin ortak noktası çok neşeliler ve tam bir sanatçılar(!). “

İşte O Şaheserler ve Ressamları 

Robert B. Laughlin, Fizik, 1998

Fizikçi Robert B. Laughlin, kuantum akışkanlığının çok az uyarılma sonucu yeni bir şeklinin bulmasından dolayı 1998 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü kazandı. Bu keşif sonucu, kuantum fiziğinde büyük atılımlar gerçekleşmiştir. Horst Ludwig Störmer ve Daniel Chee Tsui ile bu ödülü paylaşmıştır.

Robert B. Laughlin, physics, 1998

 

Francoise-Barre Sinoussi, Fizyoloji veya Tıp, 2008

Francoise Barre-Sinoussi, 2008 yılında Nobel Tıp veya Fizyoloji Ödülü kazanan virologtur. İnsan immün yetmezlik virüsünü keşiflerinden dolayı bu ödülü kazanmıştır. Ayrıca yine Fransa’dan Luc Montagnier ile bu ödülü paylaşmıştır.

 

 

Francoise Barre-Sinoussi, physiology or medicine, 2008

 

Steven Chu, Fizik, 1997

1997 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü alan Chu, 2009’dan 2013’e kadar da Birleşik Devletler Enerji Bakanlığı görevini üstlenmiştir. Lazer ışığıyla atomların soğutulması ve yakalanması için bir metod geliştirdiğinden dolayı bu ödüle layık görülmüştür. Ayrıca Chu, Fransa’dan Claude Cohen-Tannoudji ve Birleşik Devletler’den William Daniel Phillips ile bu ödülü paylaşmışlardır.

Steven Chu, physics, 1997

Elizabeth H. Blackburn, Fizyoloji veya Tıp, 2009

Elizabeth H. Blackburn, ABD ve Avustralya’dan biyoloji araştırmacısıdır. Kromozomların telomerler ve telomeraz enzimi tarafından nasıl korunduğunu keşfinden dolayı bu ödülü almıştır. Ayrıca ödülü Carol W. Greider ve Jack W. Szostak ile paylaşmıştır.

Elizabeth H. Blackburn, physiology or medicine, 2009

 

Georg J. Bednorz, Fizik, 1987

1987 yılında Batı Almanyalı bilim insanı, Johannes Georg Bednorz İsviçre’den meslek taşı Karl Alexander Müller ile Seramik malzemelerindeki çığır açan süper iletkenlik buluşlarından dolayı bu ödülü almıştır.

Georg J. Bednorz, physics, 1987

Bruce A. Beutler, Fizyoloji veya Tıp, 2011

2011 yılında Bruce A. Beutler, meslektaşı Jules A. Hoffmann ile edinilmiş bağışıklık sisteminin etkinleşmesi ile ilgili keşiflerinden dolayı bu ödülü kazandılar. Ayrıca o yıl ödülü paylaştıkları diğer isim ise ölümünden sonra ödül kazanan dendritik hücre ve edinilmiş bağışıklık sistemindeki rolünü keşfinden dolayı Ralph M. Steinman’dı.

06

Kaynaklar:

http://www.livescience.com/49397-nobel-prize-winners-drawings-photos.html

http://www.livescience.com/49394-nobel-prize-winners-photo-exhibit.html

http://tr.wikipedia.org/wiki/Nobel_Fizyoloji_veya_Tıp_Ödülü_sahipleri_listesi

http://tr.wikipedia.org/wiki/Nobel_Fizik_Ödülü_sahipleri_listesi

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu