Sorting by

×
Bilimsel GelişmeBiyolojiTeknoloji HaberTıp ve SağlıkÜtopya

İlk Kez İnsan Dokusuna Sahip, Damarlı 3D Kalp Basıldı

Tel Aviv Üniversitesi’nden bilim insanları ilk kez biyo 3D yazıcıyla insan kalbi ve damarlarını basmayı başardı. Tıp alanında büyük bir gelişme olarak değerlendirilen bu çalışmayla nakiller için yeni imkanlar doğabilir.  

Şimdilik biraz uzakta gözükse de, bilim insanları bu sayede insanlar yeni kalpler ya da kalbin hasar gören kısımları için yamalar üretmeyi umuyor. Üretilen bu kalp şimdilik bir tavşan kalbi kadar yer kaplıyor.

“Bu hücrelere, damarlara, odacıklara, kulakçıklara sahip ilk 3D basılan tüm bir kalp. Daha öncesinde de insanlar kalbin yapısının 3 baskısını yaptı, fakat daha önce hücreler ve kan damarları basılmamıştı, “diyor proje lideri Tal Dvir.

Fakat bilim insanları tümüyle çalışır, nakle hazır 3D basılmış kalpler üretmek için halen aşılması gereken pek çok engel olduğunu belirtiyor. Gazetecilere gösterilen 3D kalp bir vişne büyüklüğünde ve sıvı içinde duruyordu.

Araştırmacılar şimdi bu basılmış kalplere gerçek kalpler gibi davranmayı öğretmeyi planlıyorlar. Bu hücreler kasılma yeteneğine sahip olsa da, henüz kan pompalayamıyor.Ekip bir yıl içinde bu yeni kalpleri hayvan modellerinde denemeyi planlıyor.

Önümüzde on yıl içinde büyük hastanelerde organ yazıcıların yer bulabileceği belirtiliyor. Yine de hastaneler başlangıç için kalbe göre daha basit organlar basmak istiyorlar.

Kalp Yazıcının Mürekkebi

Tel Aviv Üniversitesi bu araştırmayı “Büyük Tıbbi Gelişme” olarak duyurdu. Tüm dünyada kalp nakilleri büyük önem taşıyor, fakat genelde donör az bulunuyor ve çoğu insan sıra beklerken ölüyor.

Ayrıca nakledilen kalbin hastanın vücudu tarafından reddi de gerçekleşen problemlerden biridir.

Araştırmada hastaların yağlı dokusundan biyopsi alınarak, 3D yazıcı için mürekkep geliştirilmesinde kullanıldı.

İlk olarak hastaya özgü kardiyak yamalar ve sonrasında tüm kalp oluşturuldu.Hastanın kendi dokusu kullanmak bağışıklık tepkisini engellemek ve kalbin reddini engellemek açısından çok önemli.

Diğer zorluklardan insan kalbini yeniden üretmek için hücrelerin nasıl yayılacağıydı. Mevcut yazıcıların çözünürlüğü sınırlı olduğundan küçük kan damarlarını basmak oldukça zor. Mevcut teknolojiyle ancak ilkel ve tavşan kalbi büyüklüğünde bir kalp ancak basılabiliyor. Daha büyük kalplerde aynı teknolojiye ihtiyaç duyuyor. 3D yazıcılar sayesinde sınırsız olasılıkların kapısını açmaya devam ediyor. Gün geçtikçe gelişen teknolojiyle pek çok alanda yenilik yapılabilir.

Kaynak: https://medicalxpress.com/news/2019-04-d-heart-human-tissue-vessels.html

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu