Sorting by

×
MakalelerTıp ve Sağlık

ÇOCUKLARDA ÇEKİLEN KARIN TOMOGRAFİLERİ AZALTILABİLİR Mİ?

Amerika’da Pediatrik Acil Bakım Uygulamalı Araştırma veri tabanında(PECARN) yurt çapında 12000’den fazla çocuk üzerinde yapılan araştırmada karnına künt travmaya maruz kalan çocuklarda bilgisayarlı tomografi çekimini belirleyen 7 etken ortaya koydular. Bilgisayarlı tomografi(BT) çekimindeki yüksek radyasyon dozu nedeniyle hangi hastaların BT’siz takip edilebileceği konusunda araştırma yardımcı olabilecek.

Kaliforniya Üniversitesi Davis Tıp Fakültesi profesörü James Holmes’in yürüttüğü prospektif çalışmaya, acile getirilen, motorlu araç veya bisiklet kazaları, düşmeler veya saldırıya maruz kalma gibi gövdesine künt travma alan çocuklar dahil edilmiş. Klinik olarak önemli olan yaralanmalar için 7 faktör; karna veya göğse künt travma belirtisi(örneğin; emniyet kemeri izi), nörolojik değişiklikler, karın ağrısı veya karında gerginlik, anormal solunum sesleri ve kusma olarak belirlenmiş.

Bu faktörlerden hiçbirinin olmadığı çocuklardan yalnızca % 0,1’ inde ileri araştırma gerektirecek karın yaralanması saptanmış. Yedi faktörün varlığında karın BT’sinin gelecekte sebep olabileceği kanser riski o sırada karın yaralanmasının taşıdığı hayati riskle kıyaslanamayacağından araştırmacılar  sadece yedi faktörün hiçbirinin bulunmadığı  hastalarda BT’nin elenebileceğini öngörüyorlar. Faktörlerden herhangi birinin varlığında ise BT çekilmesi şartı yok. BT kullanımı hastanın klinik durumuna göre klinisyen tarafından belirlenmeli ama bazı hastalarda acilde daha uzun süreli kalış ve laboratuar ve ultrasonografi testleri ile de karar verilebilir.

Kaliforniya üniversitesi’nde halen yürütülmekte olan başka bir çalışmada ise karın travmasıyla gelen çocuklarda ultrasonografi değerlendirmesinin rolü ve bunun BT ihtiyacını azaltıp azaltmayacağı araştırılıyor.Bu araştırma da PECARN veri tabanından faydalanılarak yapılmış. Kaliforniya Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Pediatri ve Acil Tıp Profesörü olan Nathan Kuppermann, kendi önderliğinde yapılan çalışmayla ilgili PECARN denen ulusal veri tabanının kullanılmasının da çalışmalarda çok önemli fayda sağladığını belirtmekte.

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130201132330.htm

Araştırma Referansı :

James F. Holmes, Kathleen Lillis, David Monroe, Dominic Borgialli, Benjamin T. Kerrey, Prashant Mahajan, Kathleen Adelgais, Angela M. Ellison, Kenneth Yen, Shireen Atabaki, Jay Menaker, Bema Bonsu, Kimberly S. Quayle, Madelyn Garcia, Alexander Rogers, Stephen Blumberg, Lois Lee, Michael Tunik, Joshua Kooistra, Maria Kwok, Lawrence J. Cook, J. Michael Dean, Peter E. Sokolove, David H. Wisner, Peter Ehrlich, Arthur Cooper, Peter S. Dayan, Sandra Wootton-Gorges, Nathan Kuppermann. Identifying Children at Very Low Risk of Clinically Important Blunt Abdominal InjuriesAnnals of Emergency Medicine, 2013; DOI: 10.1016/j.annemergmed.2012.11.009

Daha Fazla Göster

Can Bahar Sezgin

Acil Tıp Doktoruyum. Gercekbilim sitesinde sizi tıpla ilgili gelişmelerden haberdar ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu