Sorting by

×
BiyolojiGenetikMakalelerTeknoloji HaberTıp ve Sağlık

Dünyada İlk Kez, Laboratuvarda Üretilen Kan Hücreleri Bir Hastaya Nakledildi

Bristol Üniversitesi’nden bilim insanları, ilk kez laboratuvarda kök hücreden üretilen kan hücrelerini, insan hastalara nakletti. Halen klinik denemeleri yapılan bu teknik sayesinde kan transfüzyonunda bir devrim olabilir. Böylece kan bağışlarının yetmediği durumlarda, yapay kan kullanılabilir.

Özellikle orak hücre anemisi gibi kan hastalıklarında, kan bağışları büyük önem kazanıyor. Kan gruplarının çeşitliliği ve talebe göre kan stokları yetmeyebilir. Tabi bağışlanan kanların bir ömrü olduğundan, bağışlanan kanlar boşa da gidebilir.

İşte kan bağışının yeterli olmadığı durumlarda, kan grubuna göre laboratuvarda kırmızı kan hücrelerini üretmek alternatif bir çözüm olabilir. Yıllardır bu alanda çalışan bilim insanları, ilk kez laboratuvarda üretilen kan hücrelerini insan hastalara naklederek, büyük bir aşama kaydetti.

Bu teknik halen bağışçıdan alınan kanla başlıyor fakat bu durumda kırmızı kan hücreleri yerine kan kök hücreleri kullanılıyor. Kök hücreler izole edilerek, 18 ila 21 gün besi ortamında tutularak çoğalmaları ve yetişkin kan hücreleri olmaları sağlanıyor. Sonra bu hücreler saflaştırılarak, depolanıyor ve transfüzyona hazır hale geliyor.

Kan kök hücrelerinden alınan kan kültürünün inkübasyonu NHSBT

Bu yeni klinik denemeye RESTORE adı verildi. Bu teknik, hem üretilen kan hücrelerinin güvenliğini test etmek, hem de vücutta ne kadar süreyle kalabileceğini göstermek için tasarlandı. Kırmızı kan hücrelerinin ortalama ömrü 120 gün kadardır fakat bağışlanan hücreler farklı yaşlarda olabilir. Diğer taraftan laboratuvarda üretilen hücreler taze üretildiğinden, 120 güne kadar ömre sahip olabilir.

RESTORE denemesinde 10 kişiye 5 ila 10 ml kadar kan transfüzyonu yapıldı. Hastalara 4 ay arayla laboratuvar üretimi kırmızı kan hücreleri ve sırasıyla, normal kan hücreleri infüze edilecek. Sonrasında yan etkiler gözlenecek ve laboratuvar üretimi kırmızı kan hücrelerinin daha uzun süreli yaşayıp yaşamadığına bakılacak.

Şimdiye kadar kan nakli yapılan iki hastanın hiçbir yan etki göstermediği belirtildi.

Laboratuvar kan hücreleri sayesinde kan ihtiyacında yaşanan sıkıntılar hafifletilebilir. Kronik hastalar için gerekli kanlar anında karşılanarak, hastaların ihtiyacı giderilebilir.  

Aşağıdaki videoda teknolojiye dair bilgiler sunuluyor.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Geri bildirim: İlk Kez Laboratuvarda Üretilen Kan Hücreleri Bir H - Teknoloji Haberleri – Güncel teknoloji, Oyun, Güvenlik, Yapay zeka ve Bitcoin haberleri Bloğu
  2. Geri bildirim: Dünyada İlk Kez, Laboratuvarda Üretilen Kan Hücrel - Teknoloji Haberleri – Güncel teknoloji, Oyun, Güvenlik, Yapay zeka ve Bitcoin haberleri Bloğu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu