Sorting by

×
Bilimsel GelişmeNanoteknolojiTıp ve Sağlık

Nanorobotlarla Kanserli Hücrelere İlk Kez Hassas Bir Şekilde İlaç Taşınımı Yapıldı

Montréal Üniversitesi Polytechnique Montréal ve McGill Üniversitesi’nden bilim insanları kan dolaşımına karışarak , kanserli hücrelere hedef alarak, doğrudan ilacı aktarabilen nanorobotlar geliştirdiler. Devrim niteliğindeki bu gelişme sayesinde, etrafında sağlıklı hücre ve dokulara zarar vermeden optimum tümör tedavisi gerçekleştirilebilecek. Sonuç olarak insanlar için çok toksik olan ilaç dozajı, önemli miktarlarda düşürülebilir.

“Manyeto –aerotaktik bakterilerin , ilaç içeren nanolipozomları tömür  hipoksik bölgelere taşınımı- Magneto-aerotactic bacteria deliver drug-containing nanoliposomes to tumour hypoxic regions,”isimli araştırma prestijli Nature Nanotechnology ‘de yayınlandı. Bu makale fareler üzerinde yapılan araştımanın sonuçlarını sunarken, nanorobotik ajanların başarılı bir şekilde kolorektal tümörlere sevk edildiği belirtiliyor.

“Nanorobotik ajanların olduğu bu lejyonlar,  gerçekte 100 milyondan fazla kamçılı (flagella)bakteri taşıyor ve bu kendinden hareket eden bakteriler, en doğrudan yolu izleyerek tedavi noktasına ulaşıyor. Bu ilacın itiş gücü verimli bir şekilde yolculuk yaparak  ve diplerde tümörlere girebilecek kadar güçlüdür,” diyor  Polytechnique Montréal Nanorobotik Laboratuvarı direktörü  Prof. Sylvain Martel.




Bunlar tümöre girdiklerinde  , nanorobotik ajanlar tümüyle otonom şekilde  oksijen yoksunluğu çeken tümör alanlarını(hipoksik bölgeler) tespit ederek ilacı veriyor. Bu bölge oksijenin hızla tüketen proliferatif tümör hücreleri tarafından üretiliyor. Hipoksik alanların radyoterapi gibi pek çok tedaviye karşı dirençli olduğu biliniyor.

İşte tümör hücrelerin ulaşmak bir dakika alsa da  kompleks fizyolojik mikro çevreler zorluklarla geliyor. Prof. Martel ve ekibi bu problemi aşmak için nanoteknoloji kullandı.

Pusulalı Bakteri

Bakteriler etrafta hareket etmek için iki farklı doğal sistem kullanıyor. Manyetik nanoparçacıkların zincir sentezi ile sayesinde manyetik alan yönünde giderek, sensör oksijen konsantrasyonu ölçerek tümörün aktif bölgelerine ulaşıyor. Bu iki  aktarma sisteminden bakterinin ulaşımı sağlanıyor.

Nano taşıyıcılar mühendislik konseptlerinde, müdahale metotlarında, tedavi yollarında, teşhis ve görüntüleme için kullanılabilir. Özellikle kemoterapi gibi insan vücuduna zararlı bileşenlerin olduğu yerlerde doğal nanobotlar ilacı doğrudan hedefe taşıyarak , zararlı yan etkileri elimine ederek, tedavinin etkisini arttırabilir.

More information: Ouajdi Felfoul et al, Magneto-aerotactic bacteria deliver drug-containing nanoliposomes to tumour hypoxic regions, Nature Nanotechnology (2016). DOI: 10.1038/NNANO.2016.137

Read more at: http://phys.org/news/2016-08-legions-nanorobots-cancerous-tumours-precision.html#jCp

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Geri bildirim: Nanorobotlarla Kanserli Hücrelerle İlk Kez Hassas Bir Şekilde İlaç Taşınımı Yapıldı - Herşeyolog
  2. Geri bildirim: Nanorobotlarla Kanserli Hücrelerle İlk Kez Hassas Bir Şekilde İlaç Taşınımı Yapıldı - HaberGaraj.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu