Sorting by

×
DeneyselElektronikİklim DeğişimiYeni İcatlar

Mikrotürbinler Sayesinde Yağmur Suyu Arıtılarak Evler Ledle Aydınlatılabiliyor

led elektrik

Dünya’nın halen gelişmemiş bölgelerinde elektrik ve temiz su sıkıntısı yaşanıyor. Bu problemi ele alan Meksika Teknoloji Üniversitesi’nden öğrenciler sadece mikrotürbinlere(motorlar) ihtiyacı olan yağmur suyunu toplayarak elektrik üreten bir sistem ürettiler. Pluvia ismi verilen cihaz Meksika’nın yoksul semtlerinden  Iztapalapa’ da test edildi. Yağmur suyu çatıdaki oluğa dolarak bir eğim yaratılıyor. Su özel tasarlanmış  filitreden geçerek asitliği ve pislikleri arınıyor. İşte pompa yardımıyla kalan su küçük türbinden geçerek elektrik üretiyor.

 Fakat bu pompa türbini çevirmek için ekstra enerjiye ihtiyaç duyuyor. Fakat su arıtma için gereken enerjiden kazanç sağlayacağı için elektriğin sınırlı olduğu yerlerde işe yarayabilecek bir teknik. Cihazdaki mikro türbin 12 voltluk aküyü şarj edebiliyor. Öğrenciler cihazın hem üretim hem de depolama kapasitesini arttırarak, bölgedeki ufak evlere güç sağlamayı düşünüyorlar. 

Su türbinden geçtikten sonra kömür filitreden geçerek kokuları, tatları, renkleri ve diğer kirleticileri temizleniyor. Öğrencilerden Coca Leyva, temizlenen suyun Meksika City’ deki su sistemi kadar temiz olduğunu belirtiyor. Bu sayede elektrik ve temiz suyun ulaşmasının zor olduğu yerlere elektrik ve su oldukça ucuza taşınabilir. Bakalım daha ucuz ve çevreci çözümler yaratılarak , muhtaç bölgelere ulaştırılabilecek mi?

 

Kaynak : http://spectrum.ieee.org/energywise/energy/renewables/rainwater-microturbines-purify-water-make-some-electricity

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu