Kar yağdığında radarlarda bazı karışıklar yaşanabiliyor. İşte problemi çözmek radar sistemleri ekstra ekipmanlarla iyileştirilmeye çalışıyor. Utah Üniversitesi’ nden araştırmacılar 3 yıldır Çoktan- Açılı Kar tanesi Kameraları ya da diğer adıyla MASC(Multi-Angle Snowflake Camera ) üzerinde çalışıyordu. Üç farklı kamera ve iki hareket sensörü kullanarak kar tanelerinin serbest düşüşte 3D fotoğraflarını çekebilen bir alet MASC.
Kar tanelerinin fiziksel formları serbest düşüşlerini etkileyen en önemli şey olsa da, kar tanelerinin bu süper yakınlaştırılmış fotoğrafları incelendiğinde; bildiğimiz kadar tanelerinin oldukça farklı olduğu gözlendi. Atmosfer Bilimleri’ nden Doç. Dr. Tim Garrett,” Mükemmel simetrik, altı köşeli kar tanelerini inanılmaz derecede nadir. “ Düz şekilleri nedeniyle mikroskop lameline tam oturuyorlar.
Buna rağmen gerçekte kar taneleri su damlacıklarını toplayarak, onları donduruyor , bu tanecikler de diğer kar taneleriyle çarpışarak tuhaf şekillere bürünüyor. MASC kamerasıyla 3 boyutlu yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekilerek, kar tanelerini şekilleri en doğru şekilde kaydedilerek, serbest düşüş hızları de ölçüldü.
Halka şeklinde alet 30 cm genişliğinde ve 10 cm yüksekliğinde iki adet 1,2 megapiksel kamera ve bir adette 5 megapiksel kamera içeriyor. Üst kısımda bulunan hareket sensörü tetiklendiğinde üç kamera anında görüntü alıyor. Aşağıdaki sensör ise karın çıkış hızını ölçerek serbest düşüş hızını hesaplıyor.
MASC kamerası f/5.5 odağıyla saniyenin 40,000 de biri sürede fotoğraf çekiyor. Gün içinde bu sayede on binlerce fotoğraf çekilebiliyor. Fotoğraflar siyah beyaz olsa da renk filtreleri ışığın bir kısmını engellemek için kullanılıyor.
NASA ve Amerikan ordusu ve Ulusal Bilim Derneği tarafından desteklenen proje yakında ticari olarak piyasaya sunulabilir.
Kaynak : http://www.gizmag.com/multi-angle-snowflake-camera/27014/