Sorting by

×
BilimUzay-ZamanVideobilim

MARS GEZGİNİ MERAK ” CURIOSITY ” GECE VARDİYASINA BAŞLADI

NASA Mars gezgini Curiosity “ Merak ” gece geç saatlerde(nükleer enerjiyle çalıştığından, güneş enerjisine ihtiyacı yok) çalışmaya başladı. 22 Ocak’ ta bir Mars gecesinde , Merak MAHLI (Mars El Lensi Görüntüleyici-Mars Hand Lens Imager) cihazı ile ultraviole ışıkla ” Sayunei ” adı verilen kayayı inceleyerek yaşamın izini sürmeye devam ediyor.

Hedef kaya önümüzdeki birkaç hafta içinde JPL’ deki (Jet Propulsion Laboratory (JPL) in Pasadena, Kaliforniya) kontrol ünitesi tarafından incelenecek. MAHLI adı verilen bu cihaz aslında bir çeşit süper büyüteç. Merak’ ın robot koluna tutturulan cihaz,  led ışıkları sayesinde beyaz ve ultraviole dalga boyunda ışıklar kullanabiliyor. Hedefini kalibrasyon yapması için geceyi beklemesi gerekiyor.

Eğer JPL Görev Kontrol MAHLI enstrümanından düzgün çalıştığına karar verirse,   “Sayunei” kayasında ultraviyole ışık altında floresan mineraller aramaya başlayacak. Ultraviyole ışık aslında genelde jeologlardan tarafından kullanılan bir ekipman.  Madenciler de ultraviyole ışıkları değerleri taşları veya cevher damarlarını bulmak için kullanıyor. Minerallerin sadece çok küçük bir fraksiyonunda floresanlı mineral olduğundan; bu aletle mineralleri tanımlamak için kullanmak mümkün değil. Fakat yine de bu basit ve kullanışlı bir ekipman.

” Gözlemlerde ultraviyole ışık kullanmanın asıl amacı floresan mineralleri bulmak. Bilimsel ekibimiz halen gözlemleri değerlendiriyor eğer ultraviyole ışık altında yeşil, sarı,kırmızı veya turuncu bir şey görülürse her şey daha açık bir şekilde belirlenebiliecek,  ” diyor MAHLI Baş Araştırmacısı Ken Edgett.

Umarız Merak Mars’ ta bu kayda değer şeyler bulabilir.

Kaynak : http://www.gizmag.com/curiosity-ultraviolet/25950/

MAHLI Merak' ın Robot Koluna Entegre Edilmiş
MAHLI Merak’ ın Robot Koluna Entegre Edilmiş

 

 

Ultraviyole Işık Altında MARS' ta kayalar
Ultraviyole Işık Altında MARS’ ta kayalar

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu