Sorting by

×
Paleontoloji

KUZEY AMERİKA’ DA İLK TÜYLÜ DİNOZOR FOSİLLERİ BULUNDU

Jurassic Park filminde deve kuşu gibi dinozorların sürü halinde dolaşırken, korkunç  Tyrannosaurus rexler (T- Rex) tarafından yakalandığını görmüşsünüzdür. Science jurnalinde yeni yayınlanan bir araştırmaya göre, kuş benzeri bir dinozor türü olan ornithomimidlerin tüyleri ve kanatları olması gerektiği belirtiliyor.

Calgary Üniversitesi’ den Paleontolog Darla Zelenitsky ve Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi’ nden Paleontolog François Therrien’in başkanlık ettiği çalışmada Kanada, Alberta’ nın çorak arazilerinde 75 milyon yıllık kayaların içinden çıkarılan ilk ornithomimid numunelerinin tüylerle kaplanmış olduğu belirtildi.

“Bu heyecan verici keşif Batı Yarımküre’ de bulunan ilk tüylü dinozor numunelerini temsil ediyor. Ayrıca bilinen pek çok ornithomimid iskeletlerine karşın,  bu numunelerle birkaç therapod dinozor grubu gibi bu ornithomimid’ lerin de tüylerle kaplı olduğu ilk kez anlaşıldı, ”  diyor araştırmanın baş yazarı Calgary Üniversitesi’ den Yard. Doç. Zelenitsky .

Araştırmacılar, dinozorların tüylerle korunduğunun kanıtını, bir genç ve iki yetişkin Ornithomimus iskeletinde (ornithomimid grubundan dinozor türü) buldular. Bu keşif tüm ornithomimid dinozorlarının tüylerle kaplı olduğunu gösteriyor.

Ayrıca numuneler sayesinde tüy benzeri yapıların Ornithomimus’ un yaşamı boyunca değişim döngüsü açığa çıktı.  “ Bu dinozorlar yaşamı boyunca olan tüylerin, sadece yetişkin bireylerde omuzlarda kanat benzeri tüylerin oluşması oldukça ilginç. Bu döngü kuşlardan görülene göre oldukça farklı çünkü, kuşlar yumurtadan çıktıktan hemen sonra daha gençken kanatları gelişmeye başlar, “ diyor Zelenitsky.

Yapılan bu keşifle, dinozorların bu erken çıkan kanatlarını uçmak için kullanamayacağı  anlaşılıyor.  Bu kanatların görüntü veya kuluçkaya yatmak için olabileceği düşünülüyor.

Normalde, Almanya veya Çin’ de bulunan fosiller ince tanecikli kayalarda bulunmuştu. Öncesinde, tüylü dinozorların sadece çamurlu sedimentlerde ve durgun su yataklarında yani, göller ya da lagünlerde bulunabileceği varsayılıyordu. Fakat yeni yapılan keşifle ornithomimidlerin kumtaşı içinde bulunmasıyla tüylü dinozorların eskiden akan derelerin yanında da bulunabileceği görüldü.

Bulunan fosiller, Kanada Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi’ nde bu sonbahar boyunca gösterimde olacak.

Kaynak : Science Daily

Jurnal Referans : 

  1. D. K. Zelenitsky, F. Therrien, G. M. Erickson, C. L. DeBuhr, Y. Kobayashi, D. A. Eberth, F. Hadfield. Feathered Non-Avian Dinosaurs from North America Provide Insight into Wing OriginsScience, 2012; 338 (6106): 510 DOI:10.1126/science.1225376
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu