Sorting by

×
ArkeolojiBiyolojiDoğa ve ÇevrePaleontolojiÜtopya

YENİ BİR DİNOZOR TÜRÜ BULUNDU

Pegomastax africanus ev kedisinden daha küçük, fakat kirpiye benzer dikenleri ve 2,5 cm uzunluğunda dişleriyle diğer dinozorlardan ayrılıyor.

Yeni tanımlanan Pegomastax dinozor dünyasında oldukça farklı bir anomali olarak görülüyor. 200 milyon yıl önce dünya bomboş bir yer iken bu dinozor 60 cm’ den kısa boyu ve neredeyse bir kedi kadar olan ağırlığıyla (3-5 kg) şimdiye kadar bulunan en küçük dinozorlar arasında yer alıyor. Muhtemelen otçul(herbivor) olan hayvan uzun dişli bir kirpiye benziyor.

Bu fosil Afrika’ dan 1960′ larda taşınan dişli bir çeneden ibaretti.  Bununla numunenin içi sonradan keşfedildi. İlk kez tanımlanan ve sınıflandırılan  Pegomastax africanus ZooKeys jurnalinde yayınlandı.
 Dinozorda büyük dişler çok olmadığından, bir dizi köpek dişini de saplamak için kullanıyordu. Bu otçul bir canlı için sıra dışı bir özellikti. Bu özellik ise bir tür bitki yiyen olarak bilinen heterodontazorlara ya da farklı dişli sürüngenlere özgü bir özellik.

Eğer bu hayvan etçil bile olsa boyutlarını kıyasladığımızda Jurassic Park’ taki istilaya benzer bir istilada yeterince korkutmuyor.

Kaynak : http://www.popsci.com/science/article/2012-10/tiny-fanged-plant-eating-dinosaur-identified

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu