Sorting by

×
Paleontoloji

Amerikalı Lise Öğrencisi Tesadüfen Bebek Dinozor Fosili Buldu

Grand Staircase-Escalante Ulusal  anıtı çevresinde Kevin Terris adlı lise öğrencisi bir tesadüf eseri yavru bir Parasaurolophus fosili buldu. Raymond M. Alf Paleontoloji Müzesi Webb okulları tarafından duyurulan bebek dinozor fosili şimdiye kadar en iyi korunmuş dinozor fosili. Anıtın etrafında dolaşırken bir kaya parçasına tutunmuş bir kemik bulan Terris, iki profesyonel paleontolog tarafından gözden kaçan dinozoru keşfeden öğrenci büyük bir buluşa imza attı.Başta öğrenci kemiğe tutulu kayayı incelemek istese de, paleontologların bunun önemsiz bir şey olduğunu söylediler. Fakat sonrasında dinozor fosili olduğunu gören öğrenci oldukça mutlu oldu. 2009’da keşfedilen dinozor bilim dünyası için büyük önem taşıyor. Yaklaşık 180 cm uzunluğunda olan bebek dinozora “Joe “ ismi verildi.

Parasaurolophus yavrusunun şimdiye kadar keşfedilen en iyi durumdaki Parasaurolophus yavrusu olduğu ve paleontolojik açıdan paha biçilemeyecek kadar değerli olduğu belirtiliyor. Dinozorun bundan 75 milyon yıl önce Kuzey Amerika’ nın batısında yaşadığı düşünülüyor.

Dinozorun üç boyutlu taraması sayesinde dinozor dijital ortama aktarıldı. 75 milyon yıl önce yaşayan bu herbivor dinozorun kafasının önünde uzun boş bir kemiğin bulunduğu ve bu kemiğin hem gösteriş, hem de iletişim için trompet gibi kullanıldığı düşünülüyor. Dinozorun yetişkin dinozorlara oranla ¼’ ü kadar olmasına rağmen kafa tacının oluşmaya başladığı gözlendi. Normalde diğer dinozorlar en azından yarı büyüklüklerine ulaşmadan onları süsleyen parçaları büyümüyor. Bu da oldukça şaşırtıcı aslında. Dinozorun kafa yapısı çok iyi korunduğundan bilim adamları dinozor hakkında oldukça çok bilgiye ulaştı.

Normalde ayaklardan alınan kemikler aynı ağaçlardaki halkalar gibi dinozorun yaşını gösteriyor. Fakat bu dinozorda hiç halka olmadığından dinozorun 1 yaşından küçük olduğu düşünülüyor. Normalde ayaklardan alınan kemikler aynı ağaçlardaki halkalar gibi dinzorun yaşını gösteriyor. Fakat bu dinozorda hiç halka olmadığından dinozorun 1 yaşından küçük olduğu düşünülüyor. Yetişkinlerin boyu 8 metreye kadar ulaşan bu otçul dinozorlar günümüzde zürafalardan bir kaç metre daha uzunlar. Dinozorla ilgili araştırma halka açık şekilde online yayınlandı.

Liselinin buluşu paleontologları şimdiden utandırmış durumda .

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131022091759.htm

http://dinosaurjoe.org/joes-bones/fossil-skeleton/

Araştırma Referansı :

  1. Andrew A. Farke, Derek J. Chok, Annisa Herrero, Brandon Scolieri, Sarah Werning. Ontogeny in the tube-crested dinosaurParasaurolophus(Hadrosauridae) and heterochrony in hadrosauridsPeerJ, 2013; 1: e182 DOI:10.7717/peerj.182

kafatası 3d bebek dinozor kafatası

bebek dinozor x-ray

 

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu