Sorting by

×
Bilimsel GelişmeElektronikTeknoloji HaberVideobilim

Kore’de 5 Metre Uzaklığa Kablosuz Elektrik İletimi Yapıldı

kablosuz elektrik iletimi

 



 

http://youtu.be/R6UCwqjdpo0

Elektronik cihazlar gün geçtikçe kablosuz teknolojilere geçerken, eninde sonunda her cihazı şarja koymak zorunda olduğunuzda prize takmalısınız. Fakat Kore Gelişmiş Fen ve Teknoloji Enstitüsü’nden (The Korea Advanced Institute of Science and Technology -KAIST) bilim insanları şimdi kablosuz elektrik aktarımını 5 metreye kadar aktarmayı başardılar. KAIST  Nükleer & Kuantum Mühendisliği’nden profesör Chun T. Rim ve ekibi 16 Nisan 2014 KAIST kampüsünde kablosuz elektrik iletiminde  şov yaparak büyük bir gelişmeye imza attılar. Dipol Bobinli Rezonans Sistemi (DCRS) adı verilen bir sistem sayesinde alıcı verici bobinler arasında 5 metre mesafeye kadar indüktif elektrik iletimini başardılar.

MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) ‘nin 2007’ de sunduğu Çiftli Manyetik Rezonans Sistemi(CMRS)  daha öncesinde 2,1 metreye enerji transferi yapabileceğini göstermişti. Fakat bu teknoloji kompleks bobin yapısı, büyük rezonans bobinleri ve yüksek frekans (10MHz) gibi problemler nedeniyle düşük verim yarattığından ticari üretime geçememişti. Ayrıca bu bobinler sıcaklık nem ve insanlara oldukça duyarlılık gösterdiğinden yüksek 2000 gibi yüksek bir Q faktörüne sahip.

Prof. Rim DCRS sistemiyle 2 manyetik dipol bobini kullanarak bu problemlere daha iyi bir çözüm getirdiği belirtti. Bir bobin manyetik alanı indükte ederken, diğeri elektrik gücünü alıyor. CMRS’ de kullanılan yuvarlak şekildeki bobinlerin aksine, KAIST ekibi ortalarında sarım olan ferrit çekirdekli çubuklar kullanarak daha basit bir yapıya ulaştılar. Yüksek frekanstaki alternatif akım sayesinde yaratılan manyetik alan, ikinci sarıma manyetik akı etkisini indükte ederek ikinci sarıma voltajı aktarıyor.

DCRS,  CMRS ile kıyaslandığında önemli derecede küçük  ve ince. 3 metre uzunluğunda,10 cm genişliğinde ve 20 cm yüksekliğinde olan bobin daha kompakt bir yapı sergilerken Q faktörü sadece 100 olduğundan çevresel değişimlere karşı 20 kat daha güçlü. Ayrıca 100 kHz gibi düşük bir frekansta oldukça iyi çalşıyor. Ekip 20 kHz’ de birkaç deneme yaptı. Buna göre , 1403 W ile 3 metre, 471 watt ile 4 metre , 209 W ile 5 metre uzağa enerjiyi taşıyabildi. 100 W için örnek verecek olursak, 3 metrede % 36,9 , 4 metrede % 18,7 ve 5 metrede % 9,2 güç verimi alınıyor.

Prof. Rim bu teknolojiyle 5 metrede büyük bir LED TV ‘nin ya da 3 adet 40W’ık fanın kablosuz çalıştırılabileceğini belirtiyor. Kaist’in ürettiği bu kablosuz şarj sisteminin aynı anda 40 cep telefonunu kablosuz şarj edebildiği belirtiliyor.

kablosuz şarj Kaist 5 metre-gerçek bilim

Prof. Rim ve ekibi en son Kore bir nükleer santraldeki kontrol ünitelerini 7  metre uzaktan 10 W güç vererek çalıştırmayı başardı. Bu sayede gelecekte Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’nde yaşanan facialarda acil müdahale edilebilecek.

Bugün evimizde ve dışarıda her yerde kolayca kullandığımız Wi-Fi ağları gibi gelecekte kablosuz elektrik ağları olabilecek. Zamanında Tesla’nın yüzlerce km uzağa elektrik iletimi yaptığı tahmin edilse bugün bile bu teknoloji daha gelişmeye devam ediyor. Bakalım Tesla’nın hayalini gerçekleştirebilecekler mi?

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140417124509.htm

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu