Bel fıtığı ağrılı ve elden ayaktan düşüren bir sağlık problemi olmakla beraber, halen daha etkili tedaviler aranmaktadır. İşte yeni geliştirilen teknik, bugüne kadar uygulanan tekniklerden çok daha etkili olabilir.
Her darbe emici omur diskinin arasında 1 adet disk adı verilen, kıkırdak dokudan oluşan, yastıkçık görevi gören yapılar mevcuttur. Diskin dış halkasına annulus fibrozus denilir. Lastik kıvamında ve daha sağlamdır. Diskin içerisinde ise nükleus pulpozus adı verilen ve jöle kıvamındaki yapı mevcuttur. İşte fıtık olan diskler annulus fibrozusu yırtarak, bir miktar nükleusun sızarak, komşu sinirleri irrite ederek bel , ayak gibi bölgelerde dayanılmaz ağrılara neden olabilir.
Ameliyatla dışarı çıkan nükleus çıkartılarak annulus dikilebilir ya da bu disk başka bir dolgu materyaliyle doldurulabilse de, bu kapatılmayan delikten tekrardan sızmaya neden olabilir.
Disektomiden Sonra Sadece 10 dakika Sürüyor
Cornell Üniversitesi’nden Prof.Dr. Lawrence Bonassar ve İtalya’dan bilim insanlarını geliştirdiği yeni teknik, dolgu ile dikme tekniğini birleştiriyor. Yeni teknik sızan nükleus materyalini çıkarmaya dayanan disektomi prosesinden sonra yapılıyor.
Başlangıçta diske hyaluronik asit enjekte edilerek disk tekrar şişiriliyor. Sonra kolajen/riboflavin yapısından oluşan jel, yırtılan annulusa uygulanıyor. Jel yüksek yoğunluklu ışığa maruz kaldığında, foto-aktif riboflavin aktive oluyor. Sonra kolajen iplikçiler birbirine çapraz bağlanarak sert bir yama oluşturuyor. Zamanla annulusu saran hücreler yamaya göçerek, aşamalı olarak doğal biyolojik dokuyla yer değiştiriyor.
Disektomi sonrasında bu işlem sadece 10 dakika alıyor ve şimdiden koyunlarda başarıyla denendi.
“Bu yeni yaklaşımla, fıtık tedavisinde tümüyle yeni bir dönem başlayacak. Bu yeni seçenek sayesinde insanlar artık omurarası disklerinde bir delikle dolaşmak zorunda kalmayacak. Yeniden fıtık oluşmayacağını ya da giderek omurların bozunmasının devam etmeyeceğini umuyoruz. Artık diskin mekanik kabiliyetini tümüyle geri kazanmasını sağlayabiliriz,” diyor
Araştırma Science Translational Medicine dergisinde yayınlandı.
Kaynaklar: Cornell University, American Association for the Advancement of Science
Merhaba, böyle değerli bir bilgiyi verdiğiniz için öncelikle çok teşekkür ederim. Bel fıtığı hastasıyım, anladığım kadarıyla bu sistem henüz insanlar üzerinde uygulanmaya başlanmadı, ne zaman başlanır, Türkiye’ye ne zaman gelir, bu konuda öngörünüz nedir?