Sorting by

×
GenelMakalelerTıp ve Sağlık

Nörologlar Sigarayı Yavaş Bırakmanızı Öneriyor

sigara alışkanlığı

Kopenhag Üniversitesi’nde araştırmacıların sigarayı bıraktıktan sonra hemen beyindeki tepkileri inceledi. Sigara alışkanlığını terk ettikten sadece 12 saat sonra, beyinde oksijen alımında ve kan akımında önemli ölçüde azalma görüldü.  Bu bulgular nikotini bırakmanın neden zor olduğunu açıklayabilir.

Sigara hemen hemen her açıdan zararlıdır. Kanser, inme ve diğer kardiyovasküler hastalıklar sigaranın ciddi sonuçlarının sadece küçük bir parçasıdır. Nikotin, sigarada bağımlılık yapan şeydir, ancak Danimarka’da yapılan yeni bir araştırma sigaranın başlangıçta beyin aktivitesini arttırdığını göstermektedir. Ancak, beyin dokusu hızlı bir şekilde buna uyum sağlar ve etkisi kaybolur. Öte yandan, beyin taramalarına göre, beynin oksijen alımı ve kan akımı insanların sigarayı bırakmasından hemen sonra % 17 kadar azalır:

” Önerilen, yavaş yavaş sigara bırakmaktır. Sigarayı bıraktıktan sonra erken saatlerde beyin taramalarının gösterdiği verilere göre neredeyse demans (bunama) gibi bir durumu yaşayabilirsiniz. Bu oldukça tatsız bir deneyim olacak, ve muhtemelen çok zor olabilir. Bu da sigarayı bırakmanın zor olduğunu gösterir,” diyor Kopenhag Üniversitesi’nden nörobilim araştırmacısı Albert Gjedde.

Çalışma  Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism’de yayınlandı.

Alışkanlık halinde sadece normal beyin işleyişini tutmak için sigara içmeye devam etmek gerekir. Zamanla, beyin sigaraya daha az bağımlı hale gelebilir, ancak araştırmacılar eskiden sigara içenlerde  beynin normal enerji tüketimi ve kan akışını kazanmasının ne kadar uzun sürdüğünü bilmiyor.

“Biz haftalar veya aylar aldığını varsayalım, ama şundan eminiz yeni bulgular sigarayı yavaş yavaş bırakmanın iyi bir fikir olabileceğini bize gösteriyor. Ayrıca araştırma, sigara içenlerin beyinlerinde birçok kör noktanın hala var olduğunu vurguluyor.”

Kaynak :

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150127111152.htm

Araştırma Referansı : 

Manouchehr S Vafaee, Albert Gjedde, Nasrin Imamirad, Kim Vang, Mallar M Chakravarty, Jason P Lerch, Paul Cumming. Smoking normalizes cerebral blood flow and oxygen consumption after 12-hour abstention. Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism, 2015; DOI: 10.1038/jcbfm.2014.246

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu