Osaka Üniversitesi’nden bilim insanları, dünyaca ünlü Japon Wagyu sığır etini son teknoloji 3D biyo-basım tekniğiyle laboratuvar ortamında üretmeyi başardı. 3D biyo-basım tekniğinde farklı canlı hücre tipleri kültüründen üretilerek, istenilen hayvanın doku yapısına dönüştürülerek özel bir 3D yazıcıyla basılıyor.
Araştırmacılar Wagyu sığırlarından elde edilen iki tür kök hücreyle işe başladı: sığır uydu hücreleri ve adipoz türevi kök hücreler. Bu hücreler inkübe edilerek; kas,yağ ve kan damarı fiberleri üretecek şekilde birbiriyle karıştırıldı. Sonra bu hücreler 3 boyutlu yapıda istiflenerek, Wagyu etine özgü kas içi intramusküler yağ içeriği oluşturacak şekilde oluşturuldu. Yani Wagyu etine özgü mermerimsi ya da Japonya tabiriyle sashi dokusu oluşturuldu.
Bu teknikte Japon Kintaroame şekeri üretiminden ilham alınarak laboratuvar bifteğinde de dikey kesikler atıldı. Bu proses sayesinde Wagyu etinin kompleks yağ dokusuna kontrollü bir şekilde ulaşılabiliyor.

“Bu teknolojinin geliştirilmesiyle, Wagyu gibi güzel ve kompleks et yapıları üretilmekle kalmayacak aynı zamanda yağ ve kas bileşenleri de ayarlanabilecek,” diyor kıdemli araştırma yazarı Michiya Matsusaki
Her ne kadar bu teknik kulağa hoş gelse de üretimi oldukça zahmetli olan Wagyu etinin lezzetine erişilip, erişilemediğine tüketici karar verecek.
Çevre ve iklim değişimi açısından yapay et üretimi büyük önem arz ediyor. Su kaynaklarının kullanımı ve sera gazlarının artışının bu şekilde bir miktar önüne geçilebilir.
Araştırma Nature Communications dergisinde yayınlandı.
DOI: https://doi.org/10.1038/s41467-021-25236-9
Bir Yorum